Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 12 november 2009

Drum separators zonder tamtam

Met Nihot drum separators is steeds meer mogelijk. De single drum separator heeft nu een opvolger met twee drums. In alle installaties, ook in de single drums, zijn meer variabelen ingebouwd. De bediening blijft evenwel eenvoudig.

In Linwood, Schotland (UK) staat een van de vele sorteerinstallaties waar Nihot wereldwijd aan bijdraagt. Deze is voor bedrijfsafval en bouw- en sloopafval en heeft een Nihot SDS 1200 en WS-S 1200.

Nihot heeft alweer vijftien jaar geleden de Enkele Drum Separator ontwikkeld, die in verband met de internationale marketing beter bekend is als Single Drum Separator (SDS). Sindsdien is de SDS op basis van de toepassingservaring verder geoptimaliseerd en heeft hij in de praktijk vele toepassingen gekend.

De SDS scheidt feitelijk de afval-invoerfractie in twee subfracties, met name een zware fractie die vóór de splitter trommel valt en een lichte fractie die over de splitter trommel in de expansiekamer valt. De fysische kwaliteit van deze fracties is met de diverse instelbare variabelen zeer nauwkeurig te bepalen.

De Drum Separator combineert een enorme veelzijdigheid aan een hoog scheidingsrendement en maximale beschikbaarheid, en is in staat om grote hoeveelheden lichte fractie te verwerken door de direct nageschakelde expansiekamer.

Van single naar double

In aanvulling op de SDS is zes jaar geleden de Dubbele Drum Separator (DDS) ontwikkeld. Klanten hadden namelijk behoefte om de invoerfractie te scheiden in een zware/middelzware en een lichte fractie. Ook dit systeem heeft inmiddels zijn kwaliteiten ruimschoots bewezen.

De SDS is beschikbaar met een effectieve werkbreedte van 500, 650, 800, 1.000, 1.200, 1.400 en 2.000 millimeter. De SDS500-C en SDS650-C zijn semi-mobiele 'Plug and Play'-systemen die binnen een uur na levering op locatie operationeel zijn.  De verwerkingscapaciteit is, afhankelijk van het type afval, 10 tot 100 ton/uur.

De lichte fractie wordt over de splitter trommel geblazen.

Fracties

Zowel de SDS als de DDS wordt toegepast voor de scheiding/opwerking van de volgende afval-invoerfracties: bouw- en sloopafval; bedrijfsafval en grof huishoudelijk afval; diverse puinfracties; compost (ent)fracties; afval van elektrische en elektronische apparatuur (WEEE); brandstoffracties uit afvalstromen (RDF); biomassa/afvalhout; single stream (Nedvang); glas; diverse metaalschrootfracties.

Internationaal

De SDS en DDS zijn inmiddels veelvuldig toegepast in allerlei landen en voor een breed scala van afvalsoorten. Zo staat er bij Siam City Cement in Bangkok een DDS 1400 die met een snelheid van 20 ton/uur RDF scheidt. Bij Powerday in Londen sorteert een SDS 2000 bedrijfsafval (100 ton/uur). In Nederland staat bij VAR in Twello een SDS 1000 compost te scheiden (20 ton/uur). Cementbedrijf Cemex draait er in Castillejo (Spanje) per uur gemiddeld 15 ton aan RDF doorheen met een SDS 1400.

filename.jpg
Deze Nihot-installatie scheidt de zware fractie puin, de middelzware fractie hout en tot slot blijft RDF over.

Puin, hout, RDF
Nihot heeft voor dit project een combinatie geleverd van een Single Drum Separator, type SDS 1000, met een capaciteit van 15 ton/uur, en een Windshifter type WS-S 1000 met een verwerkingscapaciteit van 10 ton/uur. Met deze combinatie wordt het afval gesorteerd en opgewerkt tot een schone puinfractie (zwaar), een schone houtfractie (middelzwaar) en een RDF-fractie (licht) die  onder meer bestaat uit een mengsel van plastic folie en papier en karton.

  • gecombineerde sorteerinstallatie
  • SDS 1000 plus WS-S 1000
  • Van Gansewinkel, Amsterdam
  • bedrijfsafval en bouw- en sloopafval

 

filename.jpg
In deze Italiaanse installatie halen Nihot-drumseparatoren inerte stoorstoffen uit het huisvuil.

Inerte stoorstoffen

De SDS 1200 scheidt de huisvuilfractie in een inerte (zware) stoorstof-fractie en een grove RDF-fractie (licht) die onder meer bestaat uit een mengsel van plastic folie en papier en karton. De functie van de SDS is om middels de scheiding van de inerte stoorstoffen de nageschakelde RDF-granulator te beschermen tegen blokkades en overmatige slijtage.

  • drum separator beschermt RDF-granulator voor stoorstoffen
  • 2x een Single Drum Separator, type SDS 1200, 30 ton/uur
  • CoGeAm, Conversano (Italië)
  • huisvuil-sorteerinstallatie

 

Decennia aan ervaring

Nihot is sinds 1 januari 2007 onderdeel van de divisie Environment van Stibbe Management BV. Nihot bestaat meer dan zestig jaar en is actief als aanbieder van totaaloplossingen voor de scheiding van afvalstromen met behulp van luchttechnologie. Nihot ontwerpt en realiseert de volgende producten en systemen:

Windshifters

  • type WS-S, diagonale shifter
  • type WS-V, verticale shifter
  • type WS-Z, zigzag-shifter


Drum Separatoren

  • type SDS, single drum separator
  • type DDS, double drum separator

 

Industriële ontstoffingsinstallaties

  • primaire ontstoffing
  • secundaire ontstoffing
  • sorteer-/leescabines

Meer informatie:
Rik Schram, verkoopmanager, 06 - 27 62 10 07
Cees Duijn, directeur, 06 - 53 68 93 92
www.nihot.nl


Vakblad Afval! september 2009 (nummer 7)