Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 10 juli 2012

Nihot Down Under

Waar een ontmoeting op een beurs al niet toe kan leiden: Nihot realiseerde het grootste project, tot nu toe, voor de recycling van bouw- en sloopafval en bedrijfsafval in Australië.

Nihot australie 4.jpgHet Australische project heeft de ambitieuze naam ‘Genesis Xerowaste’...

Tijdens de IFAT vier jaar geleden liep een Australiër binnen op de Nihot-stand met de vraag of het bedrijf ervaring had met het recyclen van bouw- en sloopafval (BSA). En dat had Nihot! Vervolgens vertelde hij over zijn grote ambities en plannen om zijn ‘landfill’ (stortplaats) te combineren met een grootschalige recycling-Installatie voor BSA en bedrijfsafval. Hier was hij al jaren mee bezig. Nadat hij zijn plannen had uitgelegd, vertelde hij dat zijn bedrijf Dial a Dump Industries (DADI) al meer dan 26 jaar actief  is  de regio Sydney.  Zijn project had hij de ambitieuze naam ‘Genesis Xerowaste’ meegegeven.
Hoewel Nihot aanvankelijke sceptisch was over het verzoek van de Australiër, is het bedrijf na de IFAT-beurs toch begonnen aan de uitwerking van zijn project, in een processchema, een massabalans en een voorlopige lay-out. Daarna werd de dialoog aangegaan. Uiteindelijk leidde dit ertoe dat het voorstel van Nihot de basis werd de aanvraag van de milieu- en bouwvergunning in Australië. Dit resulteerde in een opdracht in 2011. Inmiddels is de installatie gerealiseerd en operationeel.

Stap voorwaarts

Het Genesis Xerowaste  project is het grootste gecombineerde recycling/landfill project van Australië. Er zijn in totaal zeven jaar planning  en meer dan 300 miljoen Australische dollars aan te pas gekomen om een voormalige open mijn en bovengrondse terreinen te kopen en de gebouwen en de recyclinginstallatie te realiseren.

Nihot australie 3.jpgMet de recyclinginstallatie wordt circa 90 procent van het inkomende bouw- en sloopafval gerecycled.

Met de recyclinginstallatie wordt circa 90 procent van het inkomende bouw- en sloopafval gerecycled. Het residu gaat via een transportbandensysteem en een stortgoot direct de open mijn, oftewel de landfill in. De open mijn heeft een diameter van circa 350 meter en is zo’n 150 meter diep. Hier wordt het begrip landfilling in de praktijk uitgevoerd op een schaalgrootte die de verbeelding ver te boven gaat. De recyclinginstallatie heeft een ontwerp capaciteit van 150 t/h. Dit is typisch recycling op ‘de Australische manier’.
De installatie van Nihot vormteengrote stap voorwaarts. Daar waar in het verleden alles werd gestort worden nu de puinfracties, afvalhout, zand- en grondfracties, en de ferro- en nonferro-metalen gerecycled. Hiermee worden een aantal secundaire bouwgrondstoffen geproduceerd en primaire grondstoffen bespaard. Tevens wordt de landfill, doordat er minder wordt gestort, aanzienlijk langer open gehouden.

Toekomst

Nihot overzicht landfill.jpgDe open mijn heeft een diameter van circa 350 meter en is zo'n 150 meter diep.

De recyclinginstallatie is zodanig ontworpen dat in toekomst ook andere afvalstromen, die nu nog worden gestort, kunnen worden gerecycled. Bepalend daarvoor is de afzet van de secundaire grondstoffen in de markt. Gezien de groeiende public awareness van de Australiërs is het de verwachting dat de huidige recyclingpercentages van zowel bedrijfsafval als huishoudelijk afval verder zullen groeien. Voorwaar een grote prestatie in de Australische verhoudingen.

Nihot heeft voor de Dial A Dump Industries (DADI) recyclinginstallatie twee van haar grootste Drum Separators type SDS-2000 geleverd. Tevens is voor de  opwerking van de fijne fractie een Drum separator type SDS 650-C geleverd.

 

Nihot australie 1.jpg


Vakblad Afval! april 2012 (nummer 3)