Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 31 juli 2012

Nu kunnen we kunststof écht efficiënt gaan inzamelen

Kunststof verpakkingen inzamelen tegen de laagste kosten, met een minimum aan ruimtebeslag en transportbewegingen. De ondergrondse perscontainers van Sidcon maken dat mogelijk. Nu het definitieve akkoord in het dossier verpakkingen binnen handbereik ligt, kunnen gemeenten écht aan de slag met de plastic inzameling. En mocht het nodig zijn, dan kunnen de statiegeldflessen er probleemloos bij.

Sinds 2008 zijn de ondergrondse perscontainers van Sidcon in meer dan twintig gemeenten in gebruik om kunststof verpakkingsmateriaal in te zamelen. ’s Hertogenbosch, Westland, Aalsmeer, Werkendam, Venray en Nijkerk zijn voorbeelden van gemeenten die hebben gekozen voor deze bijzondere container waarin evenveel materiaal kan worden ingezameld als in tien gewone ondergrondse containers.

kunststof verpakkingen (Sidcon).jpgGeperste kunststof verpakkingen (Sidcon).jpg
Met de Sidcon-perscontainers blijven verpakkingen goed  sorteerbaar, ook nadat het plastic is samengeperst.

Sidcon Gennep.jpgEen perscontainer voor drankenkartons en een voor kunststof, uiterlijk gelijk aan gewone ondergrondse containers.

Kostenbesparing

Vergeleken met een systeem waarbij burgers de kunststof verpakkingen naar gewone ondergrondse containers brengen, is het systeem met een ondergrondse perscontainer maar liefst 50 procent goedkoper. Dit komt omdat het aantal transportbewegingen en ledigingen drastisch afnemen, waardoor ook de CO2-voetafdruk van een gemeente verbeterd. Een andere veel gebruikte methode is het huis-aan-huis inzamelen middels plastic zakken. Ten opzichte hiervan is de kostenbesparing nog groter. Per huishouden kost het brengsysteem met perscontainers ongeveer 2 euro per huishouden per jaar. Bij twee maal per maand huis-aan-huis inzamelen ligt dit gemiddeld op 10 euro per huishouden per jaar. Een gemeente met twintigduizend huishoudens bespaart dus al gauw 100.000 euro per jaar.

Hoe werkt het?

De ondergrondse perscontainers van Sidcon zijn dusdanig ontworpen dat zij in de bestaande infrastructuur van ondergronds inzamelen passen. Buiten de aanschaf van de perscontainer zijn er dus nauwelijks investeringen nodig om het systeem toe te passen.

Ruimtebesparing

Etten-Leur

In 2009 startte de gemeente Etten-Leur met een brengsysteem voor kunststof verpakkingsafval. Al snel brachten enthousiaste burgers zoveel kunststof dat de containers overliepen. Er werden vier ondergrondse persen geplaatst om dit probleem op te lossen.  De opbrengst was aardig, zeker voor die tijd: circa 10 kilo per huishouden op jaarbasis.

Ruim twee jaar later, aan het eind van 2011, voerde de gemeente  een nieuw systeem in. Ieder huishouden zou 2,15 euro retour ontvangen op de afvalstoffenheffing voor iedere keer dat de minicontainer voor het restafval niet werd aangeboden. Gevolg was dat de hoeveelheid kunststof die naar de brengpunten gebracht werd, meer dan verdubbelde. De gemeente verwachtte minder druk op de brengpunten en een hogere opbrengst door het invoeren van een extra service in de vorm van een tweewekelijkse huis-aan-huis inzameling van plastic.   Dat bleek slecht ten dele waar.

Sinds de start van de huis-aan-huis inzameling als extra service is de totale hoeveelheid ingezamelde kunststof nauwelijks gestegen. Sidcon 294.JPG Wel is er een kleine verschuiving te bespeuren.  In de eerste twee maanden van 2012 is 70 procent van het ingezamelde plastic naar de brengpunten gebracht en 30 procent werd  huis-aan-huis opgehaald.  De extra dienst levert dus nauwelijks iets op, maar verhoogt de kosten daarentegen enorm. Het gemeentebestuur heeft daarom besloten om het aantal perscontainers op de brengpunten uit te breiden. Op deze manier worden de huidige hoeveelheden plastic op de meest efficiënte wijze ingezameld.

Het krachtige verdichtingssysteem van de perscontainers zorgt er voor dat er maar liefst tien maal zoveel plastic afval op een locatie ingezameld kan worden. Hierdoor kan enorm veel ruimte worden bespaard ten opzichte van niet-persende containers. In één perscontainer kan namelijk net zoveel kunststof verpakkingsmateriaal als 40 m3 ongeperste kunststof. Ter vergelijking:  dit komt overeen met de inhoud van tien  ondergrondse containers of maar liefst dertien bovengrondse inzamelbollen.

Mooier straatbeeld

Met een ondergrondse perscontainer van Sidcon wordt het straatbeeld minder vervuild. De perscontainer loopt namelijk veel minder vaak vol én is voorzien van een volmeldingssysteem. De kans op bijzettingen of overlopende containers is daardoor aanzienlijk kleiner. Verder is de inwerpzuil die boven de grond zichtbaar is, vergelijkbaar met de zuilen van gewone ondergrondse containers. Ook in dit opzicht past de perscontainer dus prima in bestaande systemen; er wordt niet afgeweken van het straatbeeld dat de burger kent.  

Ook voor statiegeldflessen

De mogelijke afschaffing van het statiegeldsysteem zal een forse extra stroom aan petflessen opleveren die bij het huidige kunststof verpakkingsafval terecht komen. Dankzij de grote verwerkingscapaciteit kunnen de perscontainers deze hoeveelheid eenvoudig opvangen.  Het persmechanisme is dusdanig ontworpen dat de flessen samen met het andere kunststof geplet worden maar bij sortering weer makkelijk te scheiden zijn. Hierdoor kan het pet weer hoogwaardig gerecycled worden.

Combinatie met huis-aan-huis inzameling

De Sidcon-perscontainers kunnen prima gecombineerd worden met andere methoden om kunststof in te zamelen zoals huis-aan-huis. Er zijn diverse proeven genomen met het zogenoemde ‘omgekeerd inzamelen’. Daar waar ruimte is voor voldoende containers, is dit een prima oplossing.  In krappere huizen en hoogbouw is de perscontainer dan weer de beste oplossing. Samen levert dit het beste resultaat op.

Conclusie: Een brengsysteem met ondergrondse perscontainers is vanuit financieel, logistiek, esthetisch én milieu oogpunt de beste manier van kunststof inzameling.


Vakblad Afval! april 2012 (nummer 3)