Categorie: advertorial | Gepubliceerd: 30 augustus 2012

Vernieuwd, toepasbaar voor meerdere stromen en nu ook verkrijgbaar middels huurkoop

De vernieuwde grondige kracht van de Rooij Milieutechniek

De politiek is tijdelijk stil gevallen maar bedrijven moeten gewoon verder regeren, beslissen en vooral (kosten) besparen. CO2-reductie en minder transportbewegingen bij een groeiende hoeveelheid huishoudelijk kunststof afval, het zijn actuele onderwerpen.

Gaat de hoeveelheid kunststofafval nog verder toenemen door het afschaffen van de statiegeld regeling? De huidige hoeveelheid biedt vele gemeentelijke of overige inzamelende bedrijven al de nodige kopzorgen: veel inzamelbewegingen om  kleine (gewicht) hoeveelheden kunststof afval in te zamelen. Hoe moet dat dan als de hoeveelheden nog verder toe gaan nemen? Zijn er financiële middelen beschikbaar om te investeren in die oplossing? De ADR-S 300, een inzamelunit met verdichtingssysteem, kan de oplossing bieden.

Het voordeel van de vernieuwde ADR-S 300 begint al bij de huurmogelijkheden: De Rooij Milieutechniek biedt een ondergrondse schroefpers unit in een huurkoop-constructie: wel de lusten, niet de (investerings-) lasten.  Na afloop van de huurperiode wordt de huurder eigenaar van diezelfde unit. Na deze periode vervallen de huur kosten en wordt het (financieel) voordeel (nog) groter.

Oplossingen

De Rooij Milieutechniek (800 dpi binnenzijde oranje pers).jpgOok op andere gebieden biedt de ADR-S 300 oplossingen. Los van alle perikelen omtrent de vergoedingen van het huishoudelijk kunststof verpakkingsafval, zijn er de vele inzamelbewegingen van (niet verdicht) huishoudelijk kunststof afval. Door de unit van De Rooij Milieutechniek toe te passen bij hoogbouw kunnen bewoners daarvan hun plastic afval 24 uur per dag, 7 dagen per week aanbieden. Bewoners hoeven het afval dus niet meer op te slaan. Opslagruimte is voor bewoners immers vaak een bezwaar als het om het scheiden van kunststof verpakkingsafval gaat. Gelet op het aantal wooneenheden, is de hoeveelheid ingezameld afval bij deze inzet van de unit vaak ook aanzienlijk. Reden te meer dus om de ADR-S 300 in te zetten en minder vaak te ledigen. Bij supermarkten en andere winkel voorzieningen kan het systeem van De Rooij Milieutechniek de onder- of bovengrondse container(s) vervangen. Een bestaande ondergrondse container kan, normaliter in combinatie met de reeds aanwezige put, vervangen worden door de nieuwe unit. Ook is het mogelijk meerdere containers te vervangen door één unit. Vaak is ledigen in het weekend dan ook niet meer nodig. Andere positieve gevolgen zijn een netter straatbeeld en (extra) kostenreductie (als ledigen in het weekend overbodig wordt). Mocht het statiegeldsysteem afgeschaft worden, dan kan de burger in dit geval toch nog haar kunststof flessen (en ander kunststof verpakkingsmateriaal) kwijt ‘bij de supermarkt’ zonder dat de containers daarbij overvol raken.

Reducties

De Rooij Milieutechniek (300 dpi binnenzijde OS grijs).jpgCO2-reductie, minder transport bewegingen in de wijk en kosten reductie gaan prima samen. De afname van het aantal ledigingen voor het huishoudelijk kunststof kan met het systeem van De Rooij zelfs van tien ledigingen per week terug gebracht worden naar één lediging. Dat vormt dan weer een wezenlijek bijdrage aan de CO2-reductie en de vermindering van de transportbewegingen (en bijbehorende transportkosten). In dat geval gaat maatschappelijk verantwoord ondernemen dus prima samen met kosten reductie: een mooie combinatie.

Met name op die locaties waar de huidige boven- of ondergrondse containers voor kunststof verpakkingsafval meerdere keren per week geledigd dienen te worden, biedt de ADR-S 300 in combinatie met de huurkoop-mogelijkheden al snel een kostenneutrale situatie, waarbij de overige voordelen, zoals de CO2-reductie,  natuurlijk onverminderd van kracht blijven. Bij dagelijks ledigen kan het financieel voordeel al snel oplopen tot een aanzienlijk bedrag, ook  na aftrek van de maandelijkse huurkosten.

De ADR-S 300 kent een hoge graad van verdichting. Deze komt onder meer voort uit de toepassing van de schroefperstechniek, een techniek waar De Rooij Milieutechniek al vele jaren ervaring mee heeft, voor diverse afval- en recyclestromen. Met name  voor het huishoudelijk kunststofafval is de schroefperstechniek uitermate geschikt, omdat deze manier van verdichten ervoor zorgt dat het kunststof materiaal beurs gedraaid wordt en niet terug ‘veert’ naar zijn oorspronkelijke vorm. Het basisproduct blijft heel, een belangrijk gegeven voor de eindverwerking van dit recycle product.

Overige toepassingen

De Rooij Milieutechniek (300 dpi binnenzijde OS Essent).jpgDe ADR-S 300 is niet alleen geschikt voor kunststof verpakkingsafval. Ook restafval, oud papier en karton en  drankverpakkingen kunnen terecht in de unit. Met name voor huishoudelijk restafval is deze unit ook interessant. Bijvoorbeeld bij het systeem van omgekeerd inzamelen’ kan de ADR-S 300 het, door burgers zelf weg te brengen restafval, verdichten. Hierdoor neemt het aantal ledigingen voor die stroom ook aanzienlijk af ten opzichte van het aanbieden van dit afval in een container zonder verdichtingssysteem.

Maatwerk, waarbij dit ondergrondse verdichtingssysteem toegepast wordt voor bijvoorbeeld bedrijfsafval en papier en karton is ook mogelijk. Zoals op de foto te zien is, is de zuil (met schroefpers) voorzien van een kantelsysteem voor 240 liter containers. In dit geval zijn twee units gemaakt, die beide in één bestaande betonput met een afwijkende maatvoering passen. Letterlijk op maat gemaakt dus.

Tenslotte biedt De Rooij Milieutechniek ook de mogelijkheid om betonputten te plaatsen en de stroomvoorziening voor de unit te verzorgen. In combinatie met een onderhoudscontract voor deze units is de klant dus volledig ontzorgd. Direct besparen en succes‘vol’ verdichten dus.


Vakblad Afval! juni 2012 (nummer 4)