Categorie: advertorial | Gepubliceerd: 29 juni 2016

Bollegraaf overtreft verwachtingen

Daly Plastics kampioen efficiënt sorteren

Bollegraaf Recycling Solutions uit Appingedam en Daly Plastics uit Zutphen hebben de installatie van de meest efficiënte, professionele industriële plastic-sorteerinstallatie van Nederland afgerond. De expertise van beide ondernemingen resulteerde in een innovatieve, modulaire en volledig geautomatiseerde recyclinginstallatie.

Daly Plastics 5.pngDe plastics worden gesorteerd om er nieuwe grondstoffen van te maken.

De capaciteitsdoelstellingen van de installatie zijn met ruim 50 procent overtroffen. Per uur levert de installatie zo’n 7 ton perfect gescheiden plastics. Dit stelt Daly Plastics in staat het uiteindelijke doel te bereiken: de productie van een zeer zuiver regranulaat, als grondstof voor hoogwaardige nieuwe producten. De kunststofafvalverwerker, opgericht in 1985 en inmiddels één van de grotere kunststofverwerkers in Nederland, zamelt kunststof in, sorteert het, maakt het klaar voor verwerking, maar levert desgewenst materiaal ook terug aan klanten voor hergebruik.

“Wij hebben voor Bollegraaf gekozen, omdat zij qua kwaliteit het beste uit de bus kwamen en alle benodigde expertise in huis hebben voor het ontwerpen – engineeren – bouwen en begeleiden tijdens de installatie van een dergelijke innovatieve installatie”, aldus Peter Daalder, directeur van Daly Plastics. “Daarnaast was een heel belangrijk argument om te kiezen voor de Bollegraaf-installaties de robuuste en flexibele wijze waarop deze modulair zijn opgebouwd. Het recyclen van afval is een continu veranderend proces. Als het aanbod van het te sorteren materiaal wijzigt, kan de installatie eenvoudig omgebouwd en aangepast worden zonder hoge kosten. Verder is een betrouwbare partner in kennis en service noodzakelijk om procesmatig installaties optimaal te benutten.”

Maatwerk

Over Bollegraaf Recycling Solutions

Bollegraaf Recycling Solutions is een toonaangevende wereldwijde systeemintegrator als het gaat om innovatieve engineering, ontwikkeling en fabriceren van recyclingapparatuur voor kant-en-klare recyclingoplossingen voor single stream, e-waste, MSW-verwerking, C&D, plastics recycling en energy-from-waste oplossingen. Het bedrijf staat bekend om het innovatieve karakter en de betrouwbaarheid van zijn oplossingen en de hoge kwaliteit van zijn producten. Bollegraaf Recycling Solutions heeft een trackrecord van vijftig jaar in de industrie en investeert fors in onderzoek en ontwikkeling, evenals in de nieuwste productieapparatuur en faciliteiten. Dit alles om een ​​winstgevende en duurzame onderneming te garanderen voor haar klanten.

Bollegraaf Recycling Solutions is gevestigd in Nederland en bestaat uit twee zusterbedrijven: Bollegraaf Recycling Machinery bv en Lubo Systems bv. Bollegraaf heeft vestigingen in Duitsland, Frankrijk en Engeland voor de verkoop en service in deze landen. Bovendien participeert Bollegraaf in een grote dealerorganisatie die de hele Verenigde Staten en Canada bedekt en heeft het bedrijf verkopers, service engineers en sales agents over de hele wereld.

Bollegraaf heeft een ervaren team van projectmanagers die in de rol als hoofdaannemer grotendeels verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat van de productie en installatie van grote recyclinginstallaties. Beheersing van de raakvlakken (interfaces) van projectdelen is daarom cruciaal, zowel op technisch als op contract-juridisch gebied.

"Met meer dan vijftig jaar ervaring, is Bollegraaf één van de meest deskundige leveranciers voor het leveren van turnkey installaties. We weten dat er geen enkele specificatie voor de samenstelling van het afval bestaat”, zegt Frits Eding, project manager van Bollegraaf Recycling Solutions. “Dit is de reden waarom wij geloven dat veelzijdigheid de sleutel is. Het inspireert ons om het hoogst haalbare uit een installatie te halen. Doel voor Daly Plastics was het verwerken van 4 ton per uur, maar op dit moment halen ze 6 tot 7 ton per uur.”

De installatie

De installatie bestaat in grote lijnen uit een grove shreddering, waarna de output wordt ontdaan van eventuele ijzerdelen en vervolgens door middel van ballistische zeven, de Ellipticals van Lubo Systems b.v. (lid van de Bollegraaf Group), van kleine vervuilingen zoals zand. Daarna volgt de scheiding op soorten en eventueel kleur via optische scanning en zo nodig volgt nog een manuele kwaliteitscontrole. De output wordt vervolgens door middel van een balenpers verwerkt tot homogene balen. Na dit proces volgt de verdere opwerking tot het eindproduct via een innovatief Drd-droogreinigingssysteem en granulering. Al deze technologieën heeft Daly Plastics in huis.

Product_Elliptical.JPGDe Lubo Elliptical biedt diverse voordelen ten opzichte van traditionele ballistische zeven.

Met name de Ellipticals die worden ingezet om 2D-materiaal van 3D-materiaal te scheiden zijn een huzarenstukje binnen het project. De roosters op de paddels kunnen eenvoudig aangepast worden voor een gewenste zeefmaat. De Lubo Elliptical biedt diverse voordelen ten opzichte van traditionele ballistische zeven zoals de extra brede uitvoering op 2500 mm werkbreedte, luchtondersteuning voor optimale resultaten in het zeefproces en een zeer stabiel bewegingspatroon door het 6-cilinder verbrandingsmotorprincipe.

Verder is hoekverstelling mogelijk door middel van een hydraulische cilinder, de paddels zijn van bovenaf demontabel en ook de zijwanden zijn demontabel, waardoor er een optimale bereikbaarheid is voor onderhoud. Dit leidt tot lage onderhoudskosten. Tot slot is er centrale vetsmering en kunnen deelbare lagers eenvoudig uitgewisseld worden zonder verwijdering van de as.

Optische scanning

Daly Plastics 4.pngDe capaciteit van de installatie bij Daly Plastics is een stuk groter dan verwacht.

Ook de gebruikte technologie voor optische sortering is state-of-the-art. De Pellenc ST Mistral Film-machine is de enige bewezen optische sorteermachine op de markt voor het effectief behandelen en sorteren van alle soorten kunststof folies voor terugwinning en recycling. Door middel van het gebruik van Near-Infrarood en Vision technologie, is de Mistral-machine van Pellenc uitgerust met de meest geavanceerde technologie in de optische sorteringsindustrie.

 

Meer weten over Bollegraaf Recycling Solutions?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Daly Plastics BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! mei 2016 (nummer 3)