Categorie: Advertorial | Gepubliceerd: 21 december 2016

Paro in het hart van de afvalketen

Meer grondstoffen winnen uit afvalstromen. Voor de totstandkoming van een circulaire economie is dat van essentieel belang. Bij Paro snappen ze dat als geen ander. "Recycling is een krachtig antwoord op de groeiende vraag naar grondstoffen."

Breken.JPGAfvalstoffen worden gebroken om ze op te werken tot secundaire bouwstoffen.

‘Afval is een waardevolle grondstof.’ Als sinds de start in 2006 als inzamelaar van afvalstoffen, is dat het motto van Paro. Door de jaren heen is het bedrijf gegroeid naar een duurzame afvaldienstverlener en producent van secundaire bouwstoffen. Via een uitgekiend sorteerproces wordt bouw- en sloopafval verwerkt tot grondstoffen die volledig geschikt zijn voor hergebruik of energieopwekking. Gemengd puin en betonpuin wordt gerecycled tot secundaire bouwstoffen die weer kunnen worden toegepast in de wegenbouw en betonindustrie.

In haar bedrijfsvoering stelt Paro circulair denken en handelen centraal. Dit uit zich onder meer door het nadrukkelijk zoeken naar samenwerking met partners binnen en buiten haar eigen kring. Want in je eentje lukt het niet. Samen kan het verschil worden gemaakt: nieuwe businessmodellen ontwikkelen én duurzaam bijdragen aan een betere leefomgeving. “Om ons heen zien we de circulaire economie zich steeds meer ontwikkelen. Maar we staan nog pas aan het begin. We moeten nog veel zaken uitvinden en in praktijk brengen.”

Bijdragen aan de circulaire economie

Om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de circulaire economie, is Paro betrokken bij verschillende initiatieven. Zo is het bedrijf partner van Netwerk Betonketen, waar het verduurzamen van de gehele betonketen centraal staat. Ook heeft Paro convenanten en overeenkomsten met ketenpartners gesloten op het gebied van hergebruik en kwaliteitsverbetering van afvalstoffen. Voorbeelden zijn het convenant met KWS Infra en Albeton, het Convenant duurzaam beton en een overeenkomst gericht op kwaliteitsverbetering van asfalt, gesloten met een landelijk opererende wegenbouwer.

Aansprekende circulaire projecten waar Paro bij betrokken was, zijn de renovatie van de toren Overhoeks en de herinrichting van Betondorp Amsterdam. In het eerste project heeft Paro de betonnen gevelpanelen van de bijna 100-meter hoge A’dam Toren aan het IJ geschikt gemaakt voor hergebruik als betongranulaat. Dit materiaal is vervolgens als vervanging van primaire bouwstoffen ingezet bij de bouw van Hotel Amstelkwartier in Amsterdam. En bij het groot onderhoudsproject van Betondorp heeft Paro ervoor gezorgd dat versleten bestratingsmateriaal kon worden toegepast in nieuw straatwerk.

Onderdeel van GMP

Paro is onderdeel van de GMP Groep. Deze veelzijdige dienstverlener is landelijk actief in drie marktsegmenten: afvalinzameling en -verwerking, ruimtelijke ordening en vastgoed. De missie van GMP Groep is een positieve bijdrage leveren aan de leefomgeving. De focus ligt met name op het verbeteren van de levens- en omgevingskwaliteit en op het behoud van zoveel mogelijk natuurlijke hulpbronnen. Kwaliteit, innovatie en focus op de lange termijn zijn onderdeel van de aanpak van GMP Groep. Waar mogelijk werken de verschillende bedrijven nauw samen met als doel nieuwe antwoorden te vinden op duurzaamheidsvraagstukken in de afvalverwerking, ruimtelijke ordening en vastgoed.  Deze bundeling van specialistische kennis in diverse sectoren en haar groepsexpertise maakt GMP Groep in vrijwel alle gevallen een waardevolle partner.

Meer weten over PARO?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website


Vakblad Afval! november 2016 (nummer 7)