Categorie: Column | Gepubliceerd: 22 mei 2003

Dubbele petten, dubbele rekeningen

Met grote regelmaat word ik benaderd door consultants en adviseurs van allerlei pluimage. Ze spiegelen me de meest fraaie en fantastische plannen en ideeën voor. Waarom zou ik nog langer wachten ze voor een vrijblijvend gesprek uit te nodigen? Ze lichten met plezier hun strategieën, pilots, en quick scans toe. Zo stelde mij onlangs een consultant voor om in partnership en op transparante wijze te streven naar meer value for money voor de leden. Via maatwerk wilde hij branchegerichte producten en diensten ontwikkelen die in de dynamische afvalsector zouden kunnen leiden tot win-win situaties. Volgt u nog? In sommige gevallen waagt men het zelfs nog om een of andere vage subsidie in het vooruitzicht te stellen.
Nu begrijp ik wel dat de stagnerende economie ook nare gevolgen heeft voor de advies- en consultancysector. Maar dat rechtvaardigt nog niet de hardnekkige en doorzichtige wijze waarmee sommigen blijven acquireren. Dit soort bedrijven mag wat mij betreft gelijk ophouden, aan luchtfietserij bestaat geen behoefte.
Maar er zijn ook adviesbureaus die geen last schijnen te hebben van de economische malaise; zij hoeven niet met hun koffer langs de deur. Zij lijken zelfs garen te spinnen bij een krimpende markt. Zij opereren namelijk slim en behendig op het snijvlak van hun adviezen aan de overheid en die aan het bedrijfsleven. Er zijn immers nog steeds adviesbureaus die zonder een deugdelijke scheiding, zowel voor de overheid als voor het bedrijfsleven werken. En daar zit nu het probleem. Door de bezuinigingen bij de overheid besteedt bijvoorbeeld het departement van VROM regelmatig werk uit. Zo komt het voor dat oud-ambtenaren via het adviescircuit, en ongetwijfeld tegen vorstelijke tarieven, hun voormalige werkgever adviseren. Het moge duidelijk zijn dat de lijnen van een dergelijk advies op voorhand duidelijk zijn. De opdrachtgever heeft immers een forse stem in het eindresultaat en is niet gebaat bij een advies dat haaks staat op zijn voornemens.
Zodra de klus is geklaard kan de vergaarde kennis opnieuw worden vermarkt. De betreffende branche en bedrijven worden gewaarschuwd voor de consequenties die regels en besluiten kunnen hebben. Maar het adviesbureau kan en wil natuurlijk een passend antwoord bieden. Omdat het vaak over een kleine groep gespecialiseerde adviesbureaus gaat, heeft het bedrijfsleven dan het nakijken. Het kan niemand worden aangerekend dat hij slim onderneemt, maar aandacht voor deze handelswijze is op zijn plaats. Hoed u voor dubbele petten en dus ook voor dubbele rekeningen.


Vakblad Afval! mei 2003 (nummer 4)


Auteur: André Donders
is directeur van de Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen