Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 22 april 2003

Synmet verwerft nu ook BOA

BOA in Enschede, producent van balenpersen, is sinds 1maart in handen van Synmet. De nieuwe eigenaar van de in 1956 door wijlen Karel Denneboom opgerichte machinefabriek heeft grote plannen. Synmet moet uitgroeien tot een internationale groep van technologische bedrijven, gespecialiseerd in milieutechnologie. Synmet richt zich daarin op de gehele bedrijfskolom.

Ontwerp, productie, realisatie van installaties voor afvalinzameling, afvalscheiding, uiteindelijk ook vergisting en pyrolyse en vooral het toevoegen van service-elementen, zoals het voorzien in onderhoud en spare parts, zijn belangrijke items binnen de groep.

Regionale en internationale dekking, en daarmee betrouwbare, korte servicelijnen zijn voor veel klanten steeds belangrijkere items. Kortom: naast goede en betrouwbare producten en goede kennis op het gebied van installatiebouw, zijn snelle, professionele en betrouwbare hulp bij problemen en het snel kunnen voorzien in spare parts steeds belangrijkere elementen bij verkoop.
Dit kan alleen verkregen worden door schaal. En dat is waar de groep zich op richt. Op korte termijn zullen naast de huidige bedrijven dan ook nog andere bedrijven verworven worden, ook in het buitenland.
Synmet wordt gefinancierd met risicokapitaal van het management en risicokapitaalverstrekkers als Synergia en Parnassus. De groep wordt gekenschetst als een zogenaamd 'buy and build' fonds.
In 2000 werden de eerste twee bedrijven gekocht: Nihot in Amsterdam en Hidding in Emmen. Nihot is onder andere bekend vanwege haar luchtscheidingsinstallaties. Deze worden steeds vaker toegepast bij huisvuil-, bedrijfsafval- en bouw- en sloopafvalscheidingsinstallaties. Vooral met haar trommelscheider, waarmee ook lange delen gemakkelijker gescheiden kunnen worden, heeft zij veel succes in Nederland, België en Engeland.
Hidding is zeer bekend vanwege haar trommelzeven, veel gebruikt in huisvuil-, bedrijfsafval- en bouw- en sloopafvalscheidingsinstallaties. De grote sorteerkracht en lange levensduur zijn kenmerkend voor deze trommels. Daarnaast heeft Hidding ook veel ervaring in de installatiebouw op het gebied van huishoudelijk afval, bedrijfsafval, bouw- en sloopafval en compostering: de Vagron in Groningen, SBI in Friesland, SITA Groningen en Bas Wijster zijn enkele van de bekendere installaties.

BOA past ideaal in de plannen van Synmet. Het is een bedrijf met een goede naam in de markt en hoort tot de Europese top vijf waar het om de bouw van balenpersen gaat. BOA staat bekend om de goede persen, de goede ontwerpafdeling en de goede service. BOA is een naam binnen de afvalbranche en de oud-papiermarkt, maar ook in de grafische wereld en papier- en kartonindustrie.

Vorig jaar onderhandelde Synmet reeds met de familie Denneboom, maar kon toen niet tot overeenstemming komen. De kostenstructuur van het bedrijf diende te worden aangepast. Inmiddels heeft Synmet per 1maart van dit jaar 42 van de oorspronkelijke werknemers overgenomen. De engineering, assemblage, marketing en verkoop geschieden nu nog in Enschede.
Vooral op het gebied van de productie hebben zich grote veranderingen voorgedaan. In Enschede worden nu nog enkel de balenpersen geassembleerd. De productie van de maakdelen alsmede de assemblage van alle overige producten, zoals banden en rollensnijders, zijn inmiddels uitbesteed. Synmet richt zich immers niet per se op productie, maar wenst in toenemende mate te flexibiliseren. Zo wordt de fabricage van de producten binnen verschillende bedrijven inmiddels steeds meer verdeeld binnen en buiten de bedrijvengroep. Ook op het gebied van service, inkoop, logistiek en commercie wordt steeds meer samengewerkt.

De groep heeft inmiddels ook haar hoofdkantoor gevestigd in de gebouwen van BOA te Enschede. Een zeer belangrijke reden is de aanwezigheid van de Universiteit Twente. Ontwikkeling van nieuwe producten en oplossingen alsmede de overdracht van kennis zijn daarmee geborgd.

Meer informatie: info@synmet.nl


Vakblad Afval! mei 2003 (nummer 4)