Categorie: column | Gepubliceerd: 15 januari 2003

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

Op de valreep van 2002 ging, onder toevoeging van een aantal belangrijke wijzigingen, de Tweede Kamer akkoord met de inhoud van het Landelijk Afvalbeheerplan. Daarmee werd niet alleen een lange periode van voorbereiding afgesloten maar werd ook het vizier op de toekomst gericht. Schier eindeloze discussies over bijvoorbeeld afvalscenario's, preventie, minimumstandaard, moratoria, export en vergunningtermijn, lijken daarmee voorlopig ten einde.

Het afvalbeleid ligt voor vier jaar vast en de staatssecretaris, of wellicht de nieuwe minister, kan met de uitvoering ervan aan de slag. In het huidige politieke klimaat, dat gedomineerd wordt door veiligheid, zorg en integratie, ligt het evenmin voor de hand dat op korte termijn nieuwe nota's zullen verschijnen met daarin aanvullende of aangescherpte doelstellingen. Daarnaast zal de afslankoperatie, die thans binnen VROM plaatsvindt, zeker het aantal nieuwe beleidsinitiatieven op afvalgebied temperen. Over afvalwetgeving valt eveneens weinig nieuws te melden. Afgezien van een aantal op stapel staande AMvB's, hangen er geen nieuwe of opzienbarende ijzers in het vuur.
De komende tijd zal daarom sterk in het teken staan van uitvoering en monitoring. Een rustige tijd voor belangenbehartigers, zou men zo op het eerste gezicht denken. De kaarten zijn immers geschud. Niets is echter minder waar. Op korte termijn zullen we ongetwijfeld tegen een aantal ongemakken en onvolkomenheden aanlopen van het huidige afvalbeleid en de bestaande regels. Hoe bereiken we in de praktijk het zo fel begeerde one level playing field? Hoe richten we handhaving in, opdat doel en middelen evenwichtig op elkaar worden afgestemd? Hoe zetten we het mes in de overtollige papierwinkel zonder de milieudoelen aan te tasten? Op welke wijze gaat de afvalmarkt zijn werk doen, waardoor de landsgrenzen voor afval tot het verleden kunnen gaan behoren? Belangenbehartigers zullen zich in de toekomst daarop moeten richten. Vragen als, zijn de regels wel uitvoerbaar en handhaafbaar, schieten we ons doel niet voorbij en lopen we in de pas met de ons omringende landen, vormen het vertrekpunt voor de toekomst. We zijn daarom in een nieuwe fase beland. Een fase die niet alleen nieuwe uitdagingen met zich brengt, maar een die nieuwe vaardigheden en wellicht een andere aanpak vereist. De vertegenwoordigers van de afvalbranche zullen nog meer dan tot dusver het geval was gedwongen worden om samen te werken. Dit vraagt niet alleen om een bundeling van de beschikbare krachten maar ook om het nemen van initiatief. De bal ligt nu bij het afvalbedrijfsleven: nieuwe ronde, nieuwe kansen.


Vakblad Afval! januari 2003 (nummer 1)


Auteur: André Donders
is directeur van de Vereniging Nederlandse Afvalondernemingen.