Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 07 oktober 2011

Verpakking met aardappelzetmeel mag bij oud papier

Een nieuw verpakkingsmateriaal van onder andere aardappelzetmeel en papiervezels mag met het oud papier worden ingezameld.

 

PaperFoam - Rondeel.jpgPaperFoam, een op papier lijkende verpakking die voornamelijk uit zetmeel bestaat, kan bij het oud papier en kan ook gecomposteerd worden.

Dat lijkt relevant want het materiaal, PaperFoam genaamd, is nu ook beschikbaar voor eieren. Rondeel, eieren die volgens een speciaal concept worden gelegd, is de eerste fabrikant die het voor levensmiddelen toepast. Logisch dat de doos dan ook bij het oud papier en karton wordt meegegeven als de eitjes op zijn. Dat levert volgens PRN geen probleem op in het recyclingsproces van oud papier. Aardappelzetmeel en papier zijn de basisingrediënten van PaperFoam. Het papier is namelijk van hoge kwaliteit, met een lange vezel. De papieren eierdozen zijn gemaakt van gerecycled papier en heben een kortere vezel. PaperFoam zou ook gecomposteerd kunnen worden, maar dat lijkt hiervoor gezien het verpakkingsproduct niet een waarschijnlijke route om voor te kiezen.

 

Volgens Job Hanterink van PaperFoam is het voordeel van Paperfoam dat de CO2- uitstoot lager is. Ten opzichte van gerecycled papier en karton is het verschil ongeveer 20 procent, ten opzichte van plastic ruim 70 procent. Tijdens het productieproces worden de ingediënten tot een pap gemengd die vervolgens in een mal wordt gespoten. Daar wordt het gebakken zoals in een wafelijzer.