Categorie: buitenland | Gepubliceerd: 12 maart 2012

Nederland grootafnemer toenemend Brits RDF

De export van RDF (Refused Derived Fuel) uit Groot-Brittannië is in vijf maanden tijd verviervoudigd. Nederland is met afstand de grootse afnemer van het afval.

Dat blijkt uit cijfers van het Britse afvalagentschap. Tussen 1 januari 2011 en 24 februari van dit jaar exporteerden Britse bedrijven 290 kton RDF. In het jaar voorafgaand aan september 2011 was dat nog 67 kton. Nederland importeerde 214 kton. Grootste exporteur is Sita UK, met 103 Kton. Op de tweede plaats van exporteurs staat New Earth Solutions, dat 53 kton RDF naar Nederland verscheepte.

RDF bestaat uit papier, hout en plasticafval, en ontstaat na bewerking van vooral industrieel afval. RDF kan dankzij de hoogcalorische waarde goed dienen als alternatieve brandstof voor kolen, en wordt toegepast in cementovens. In Engeland is veel kritiek op de toenemende export omdat het de stimulans zou wegnemen om te investeren in energie-uit-afvalinstallaties. Het Britse afvalagentschap ziet de export van RDF als een tijdelijke noodzaak en verwacht dat de hoeveelheid verscheept afval vanzelf zal dalen wanneer de verwerkingscapaciteit in eigen land op peil is gebracht.