Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 09 augustus 2013

Hergebruik eigen meubilair levert Rijk miljoenen op

Door kantoormeubilair binnen verschillende rijksorganisaties te hergebruiken, zijn er miljoenen euro's bespaard.

Via het digitale platform Rijksmarktplaats worden gebruikte goederen van de Rijksoverheid, waaronder kantoormeubilair, aangeboden aan andere rijksorganisaties. Het afgelopen kwartaal leverde dat een besparing van 2 miljoen euro op. Dat betekent dat de besparingen flink groeien: in het eerste kwartaal van 2013 werd een besparing van 1,3 miljoen euro gehaald, terwijl tijdens de proef met het systeem in 2011 en 2012 in totaal 4,6 miljoen euro bespaard werd. Sinds 2013 is het systeem wel iets gewijzigd: nu kunnen ook andere producten dan kantoorinrichting aangeboden worden.

Bijna de helft van de 2 miljoen euro werd behaald met goederen rondom de werkplek, zoals bureaus en bureaustoelen, ladenblokken en kasten. Verder ging het om goederen zoals planten, afvalbakken en whiteboards.

Marktplaats

De Rijksmarktplaats is opgezet om goederen die nog 'zo goed als nieuw' zijn uit te wisselen tussen verschillende overheidsorganisaties. Rijksdiensten bieden hun overbodige spullen aan, en andere diensten kunnen die overkopen. Hiermee hoeft minder materiaal nieuw aangeschaft te worden, wordt er geld bespaard en minder afval geproduceerd.

Gerelateerde artikelen