Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 28 augustus 2014

Avalex-gemeenten werken aan nieuw afvalbeleid

Avalex en de aangesloten gemeenten willen een nieuwe aanpak introduceren om meer afval te scheiden. Bewoners worden uitgenodigd om mee te denken.

27maart05.jpgDe zes wethouders van de Avalex-gemeenten. V.l.n.r.: Leendert de Lange (Wassenaar), Jack Kuin (directeur Avalex), Saskia Bruines (Leidschendam-Voorburg), Jan-Paul van Staalduinen (Midden-Delfland), Raimond de Prez (Delft), Bert van Alphen (Pijnacker-Nootdorp).
Foto: Michel Groen

De gemeenten Delft, Leidschendam-Voorburg, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Rijswijk en Wassenaar scheiden nu gemiddeld 40 procent van het afval. De landelijke doelstelling in het programma Van Afval Naar Grondstof is 75 procent afvalscheiding. Er valt dus nog wat werk te verzetten in de gemeenten. De zes gemeenten en Avalex grijpen deze doelstelling aan om het scheiden en inzamelen van afval te verbeteren. Met als doel een nieuw beleid met een goede balans tussen milieuresultaten, goede service en kosten.

In maart kondigden de gemeenten al aan een gezamenlijk afvalbeleid op te gaan zetten. Inmiddels zijn er drie scenario's uitgewerkt: een financiële prikkel zoals diftar of afval inleveren voor geld, omgekeerd inzamelen en nascheiding. Om de scenario's te presenteren en inwoners mee te laten praten worden vier informatieavonden georganiseerd.