Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 24 november 2014

Meerlanden wil compost lokaal verhandelen

Onder de naam 'MeerCompost' gaat Meerlanden een samenwerking aan met het bedrijf Otte Lisse uit de Bollenstreek. Daarmee moet de geproduceerde compost lokaal verhandeld gaan worden.

Tom-Otte-en-Gert-Jan-Klaase-Bos-bij-het-wagenpark-van-MeerCompost.jpgTom Otte en Gert-Jan Klaasse Bos bij het wagenpark van MeerCompost.
Foto: Meerlanden/Rob Essenberg

Meerlanden haalt jaarlijks 55 kton gft op en maakt daar 25 kton compost van. Het doel van de nieuwe samenwerking is dat Otte Lisse de geproduceerde compost ophaalt en verhandelt. De afzetgroep voor de compost bestaat uit bollenkwekers en -exporteurs in de Bollenstreek. Otte Lisse is van oorsprong een mesthandel in de Bollenstreek. Vanwege de Meststoffenwet wordt echter steeds minder mest verwerkt op bollengrond en meer compost.

"De samenwerking is het resultaat van onze zoektocht naar een efficiëntieslag op het gebied van duurzaamheid. Er zijn diverse partijen door ons benaderd en Otte Lisse had simpelweg het beste voorstel, de meeste ervaring op het gebied van duurzaam produceren en de juiste prijs-kwaliteitverhouding", zegt Gert-Jan Klaasse Bos, Manager Vergisting en Compostering bij Meerlanden. Eerder verhandelde Meerlanden de vervaardigde compost altijd via tussenhandel. "Voor ons was het eindproduct op het moment dat het hier de poort uit ging. Vervolgens werd het heel Nederland door gesleept, terwijl er een grote afzetmarkt, de Duin- en Bollenstreek, op een steenworp afstand ligt. Meerlanden geeft een hoge mate aan prioriteit aan samenwerking met lokale ondernemers, dus hebben wij in meerdere opzichten de juiste partij gevonden."

Meer weten over Meerlanden NV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website