Categorie: arbo & kwaliteit | Gepubliceerd: 29 januari 2015

Afvalbedrijven bevorderen taalvaardigheid op werkvloer

Bijna dertig werkgevers, waaronder twee afvalbedrijven, hebben een akkoord gesloten over de bevordering van taalvaardigheid op de werkvloer.

Ook Sita Recycling Services en de ACV Groep behoren tot de ondertekenaars. Sita geeft aan dat een goede informatie-uitwisseling en beheersing van het Nederlands "cruciaal" is voor de organisatie. Bijvoorbeeld om veiligheidstrainingen goed te kunnen volgen. Het bedrijf werkt al sinds 2006 aan het versterken van de taalvaardigheid, vooral gericht op laaggeletterden. Sita biedt individuele trajecten aan, passend bij de leervraag van werknemers. Hiermee zijn al bijna dertig medewerkers geholpen.

ACV vindt dat het de "professionaliteit van een organisatie ten goede komt als het taalniveau van de medewerkers op orde is." Daarnaast ziet het bedrijf het versterken van de taalvaardigheid van werknemers als een vorm van maatschappelijke betrokkenheid. In 2011 is daarvoor bijvoorbeeld een organisatiebreed taalproject georganiseerd, waarbij iedereen een taaltraining kreeg aangeboden. Werknemers bleken namelijk te zakken voor veiligheidsopleidingen omdat zij de vragen of antwoorden niet begrepen. Ook hadden medewerkers die vanuit de uitvoering doorgroeiden naar andere functies, moeite met bijvoorbeeld het opstellen van rapportages en verslagen. Wanneer nu nog behoefte is aan bijscholing worden er individuele trainingen aangeboden.

Taalachterstand

Ongeveer anderhalf miljoen Nederlanders hebben moeite met communiceren in het Nederlands. Ongeveer de helft van hen heeft een baan. Deze taalachterstand heeft zowel invloed in de privésituatie als op de werkvloer. Met het zogenaamde Taalakkoord zetten werkgevers zich in om de taalvaardigheid van hun werknemers te verbeteren. Het akkoord werd dinsdag gesloten bij HWW Zorg in Den Haag, in het bijzijn van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het idee achter het akkoord is dat ook andere werkgevers en werknemers worden gestimuleerd zich in te zetten voor taalontwikkeling.

Gerelateerde artikelen