Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 31 maart 2015

Teller Wecycle-inleverbakken op 2.500

De vijfentwintighonderdste Wecycle-inleverbak voor e-waste is geplaatst bij een vestiging van elektronicaketen Media Markt.

Wecycle_inleverbak.jpgInleverbakken van Wecycle in Media Markt.

Nederlanders kunnen hun e-waste inleveren bij de inzamelpunten van We-cycle.De stichting die sinds 1999 de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen organiseert vierde onlangs een klein feestje toen de vijfentwintighonderdste inzamelunit in een Mediamarkt werd geplaatst. Jan Vlak, directeur Wecycle: "We zijn trots dat er zoveel winkelformules met ons samenwerken om het inleveren van e-waste makkelijk te maken. De consument kan nu bij 2.500 winkels zijn oude föhn, spaarlamp of mobiele telefoon gratis inleveren. Hierdoor is de drempel laag om klein e-waste op een goede manier af te danken."

Media Markt was ook de eerste elektronicaketen die de inleverbakken in de winkel plaatste. “Wij bieden onze klanten hiermee een extra service: het inleveren is makkelijk en is mogelijk zonder tussenkomst van een medewerker”, aldus Leo van Dongen, Hoofd Construction & Store Operations van Media Markt. Met een bezorgdienst van Media Markt kunnen ook grote apparaten bij de elektronicaketen worden ingeleverd.

Extra traffic

De inzamelmeubels voor klein e-waste leveren extra traffic naar de winkel op: uit onderzoek van Marintel en Hamilton Bright onder leiding van kennis- en expertisecentrum ISMI blijkt dat maar liefst 42 procent van de klanten eerder een nieuw product in de winkel zou kopen als er inzamelmeubels staan. Hiermee leveren de meubels een voordeel op ten opzichte van online winkels.

Recycling

Elk jaar belandt zo’n 35 miljoen kilo aan vooral kleine elektrische apparaten en spaarlampen in de vuilnisbak. Hierdoor gaan ze verloren voor recycling. Als de apparaten en lampen worden ingeleverd, worden ze via Wecycle voor 80 tot meer dan 90 procent gerecycled. Hierdoor blijven grondstoffen behouden en komen schadelijke stoffen niet in het milieu terecht. Winkels zijn verplicht om oude elektrische apparaten en energiezuinige lampen in te nemen als de klant een soortgelijk nieuw product koopt.