Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 04 mei 2015

Ecodesign vaatwasmachine maakt recycling effectiever

Het handmatig verwijderen van lcd-schermen en printplaten uit afgedankte vaatwasmachines zorgt ervoor dat de apparaten effectiever gerecycled kunnen worden.

Verbeteringen in het ontwerp van vaatwasmachines en een verlenging van de garantietermijn van essentiële onderdelen in vaatwasmachines zorgen ervoor dat het apparaat gedurende zijn hele levenscyclus tot 30 procent minder impact heeft op het milieu. Daarbij helpt het om de repareerbaarheid van onderdelen te verbeteren en reserveonderdelen beschikbaar te stellen. Ook het vaststellen van de  garantietermijn voor onderdelen als pompen, elektronica, verwarmingssystemen en deurpanelen op minimaal twee jaar komt het grondstoffengebruik ten goede. Dat blijkt uit de studie ‘Milieufootprint en support bij materiaalefficiëntie productbeleid’ van het Joint Research Centre (JRC) van de Europese Unie. In het onderzoek zijn de gevolgen van het ecodesign van vaatwasmachines op het grondstoffenverbruik onderzocht.

Lcd-schermen

Het handmatig verwijderen van lcd-schermen en printplaten groter dan 10 vierkante centimeter uit afgedankte vaatwasmachines vóór dat ze worden geshredderd, leidt tot een effectiever gebruik van grondstoffen, omdat onderdelen zo op de meest effectieve manier gerecycled kunnen worden. De handeling voorkomt ook de verspreiding van stoffen zoals cadmium, kwik en andere zware metalen die schade aan het milieu kunnen veroorzaken.

Ecodesign

Het inbouwen van een techniek die het verwijderen van essentiële vaatwasseronderdelen ondersteunt, leidt tot een jaarlijkse toename in hergebruik van koper (1.031 ton) , zilver (247 kilo), goud (50 kilo) en palladium (27 kilo). De maatregelen kunnen volgens JRC opgenomen worden in de Europese Ecodesign-richtlijn. De Europese Commissie werkt aan voorstellen voor grondstoffenefficiëntie. Deze worden later dit jaar gepresenteerd.