Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 07 december 2015

Contract gft-verwerking Hart van Brabant ondertekend

De acht gemeenten van het Hart van Brabant hebben op 4 december het contract ondertekend waarmee vanaf 1 februari 2017 het gft bij Attero in Tilburg gaat worden verwerkt.

De ondertekening is het sluitstuk van de aanbesteding die al in 2014 met een gunning werd afgesloten. In die aanbesteding verwierf Attero drie van de vier percelen voor de gft-verwerking. Totaal 26 van de 34 deelnemende gemeenten. Attero is al de verwerker van het gft op dit moment in Brabant.

Bij het Hart van Brabant gaat het om de gemeenten Tilburg, Dongen, Loon op Zand, Waalwijk, Gilze Rijen, Hilvarenbeek, Oisterwijk, Goirle, die ruim 25 kton in de markt zetten. Het contract gaat in op 1 februari 2017 en heeft een looptijd van vijf jaar met een optie om nog twee keer met drie jaar te verlengen.

Vergisten en composteren

Het gft van de Hart van Brabant-gemeenten ondergaat een verwerking in twee stappen. Attero scheidt eerst het makkelijk afbreekbare deel van het gft af en vergist dat in een vergiste. Die produceert biogas, dat Attero vervolgens opwerkt tot aardgaskwaliteit en in het aardgasnet van netbeheerder Enexis pompt. Wat na het vergisten aan materiaal overblijft, zo’n 70 procent, wordt gemengd met vers gft en houtachtig materiaal en gecomposteerd tot hoogwaardige compost. Dit gecertificeerde product is belangrijk voor de gezondheid van de Nederlandse bodem.

Attero

Attero heeft landelijk zeven composteer- en zeven vergistingsinstallaties in bedrijf. Uit vergisting van gft en ander organisch materiaal produceert het bedrijf jaarlijks meer dan 15 miljoen kubieke meter groen gas. Dat is het verbruik van bijna 10.000 huishoudens. Daarnaast levert Attero op enkele locaties groene stroom en warmte uit gft. Bijna 250 miljoen kilo hoogwaardige compost wordt jaarlijks geproduceerd, evenals enkele miljoenen kilo’s biobrandstof voor de productie van groene energie in biomassacentrales.

attero-vergisting-tilburg.jpgDe vergistings- en composteerinstallatie van Attero op de verwerkingslocatie Tilburg

Meer weten over Attero BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website