Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 21 januari 2016

Suez helpt Duiven bij overgang naar diftar

De gemeente Duiven is sinds 1 januari 2016 overgestapt op diftar en dat brengt een aantal veranderingen met zich mee.

Zo verdwijnt het schot uit de huidige duo-container en gaan deze containers dienst doen voor het gft. In januari worden 9.000 nieuwe containers geplaatst waarin burgers hun restafval kunnen deponeren. PMD-afval wordt één keer per twee weken ingezameld. Grof vuil wordt één keer per maand opgehaald en grof tuinafval tien keer per jaar (niet in de wintermaanden). Beide afvalstromen moeten van tevoren worden aangemeld. Burgers betalen hiervoor een vergoeding aan de gemeente. Voor al het overige afval, zoals gevaarlijk afval of puin, kunnen inwoners terecht bij het afvalaanbiedstation. Ook hiervoor worden voor verschillende afvalstromen kosten in rekening gebracht.

Aan de inzameling van oud papier verandert niets. Dit doet Suez - net als voorheen - samen met vrijwilligers van de verenigingen Remigius, Reflex, Excelsior en Sint Andries. Zij krijgen hiervoor een vergoeding voor de clubkas. Glas en textiel kunnen nog steeds gratis worden ingeleverd.

Rol Suez

“Duiven wil de hoeveelheid restafval beperken en het gescheiden afval inzetten als grondstof voor nieuwe producten. Suez helpt de gemeente met de overgang naar dit nieuwe inzamelsysteem. Zo gaan we op de voet volgen hoe deze overgang verloopt en adviseren we de gemeente of de frequenties van de inzameling aangepast moeten worden”, vertelt José Verouden, directeur Overheden van Suez Nederland. “Bij de inzameling houden we ook rekening met de situatie in het buitengebied van Duiven, waar veel smalle wegen zijn. Dit doen we door kleine inzamelvoertuigen in te zetten die het milieu minimaal belasten doordat zij op groen gas rijden, lichter en wendbaarder zijn.”