Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 15 april 2016

'Auto van afval' symbool voor uitdaging Rova

Afvalinzamelaar Rova en de gemeente Zwolle zijn net gestart met het schrijven van een nieuw afval- en grondstoffenplan. Met een auto van afval en een bijzondere expeditie willen ze Zwollenaren enthousiast maken voor beter scheiden.

Zwolle Zonder Afval.jpgZwolle maakt van afval scheiden een avontuur.
Foto: Rova

Begin 2018 vertrekken twee mannen, Wilco van Rooijen en Edwin ter Velde, over het ijs van Antarctica naar de Zuidpool. Een barre tocht van 2300 kilometer naar een hoogte van 3000 meter. Saillant detail: ze doen dit in een auto gemaakt van gerecycled plastic. Afval dus. Dat is niet voor niks, want Van Rooijen en Ter Velde willen met hun  expeditie laten zien dat afval waardevolle grondstoffen bevat waar zorgvuldig mee moet worden omgesprongen. 

Een boodschap die Rova en de gemeente Zwolle onderschrijven. De afvalinzamelaar en de stad zijn net begonnen met het schrijven van een nieuw afval- en grondstoffenplan waarbij de grote vraag is hoe zij ervoor kunnen zorgen dat Zwollenaren op termijn nog maar 100 kilo restafval per persoon per jaar overhouden. Om de inwoners van de stad bij deze uitdaging te betrekken, hebben Rova, de gemeente Zwolle en Van Rooijen en Ter Velde besloten de handen ineen te slaan en gezamenlijk de Zwollenaren bewust te maken dat afval waardevolle grondstoffen bevat.

‘Afval ontmoet Avontuur’

De twee mannen gaan het komende jaar gemeenten af om kinderen te vragen afvalplastic te verzamelen. Hiervan wordt de auto gebouwd. In Zwolle wordt het spits afgebeten. Rova en de gemeente Zwolle hopen dat de inwoners van de stad geïnspireerd raken door het avontuur met auto van afval en hun ideeën voor de vermindering van afval opperen.

Op 16 april vindt op het Rodetorenplein in Zwolle de Kick-Off plaats: ‘Afval ontmoet Avontuur’.  Er vinden diverse met name op kinderen gerichte activiteiten plaats. Het Polymer Science Park laat zien hoe er van plastic afval via 3D printers bruikbare materialen kunnen worden gemaakt.  En ‘TV-avonturier’ Klaas van Kruistum zal samen met Van Rooijen en Ter Velde de kids uitdagen om hun beste idee om beter met afval om te gaan te delen.

Los van het event krijgen de inwoners van Zwolle de komende tijd de mogelijkheid om via debatten en enquêtes ideeën aan te dragen hoe de afvalberg verkleind kan worden. Op de website www.zwollezonderafval.nl staat meer informatie.

Meer weten over N.V. ROVA Holding?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website