Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 20 april 2016

HVC-energie gaat de consumentenmarkt op

Onder de naam KringloopEnergie gaat HVC energie leveren aan consumenten in heel Nederland. Het bedrijf zet een concurrerend tarief in de markt.

KringloopEnergie.jpgHVC levert al tien jaar energie aan de aandeelhoudende gemeenten en waterschappen. Nu wordt die energie ook beschikbaar voor consumenten, onder de naam KringloopEnergie. Vorig jaar oktober had het bedrijf al aangekondigd de stap te willen maken. Woordvoerster Monic van Eerden legt uit dat klanten die al warmte geleverd krijgen van HVC (zowel huishoudens als bedrijven) regelmatig vroegen of ze ook elektriciteit van HVC konden krijgen. "Met KringloopEnergie voldoen we ook aan dit verzoek." Daarmee wil HVC ook een bredere afzetmogelijkheid met stabielere prijzen hanteren.

Prijzen

Volgens HVC rekent het nieuwe energiebedrijf eerlijke en lage energieprijzen. Consumenten krijgen elektriciteit en gas voor inkoopprijzen, en moeten daarnaast het vastrecht betalen. Het tarief voor het vastrecht daalt wanneer mensen langer klant zijn. HVC stelt te kiezen voor inkoopprijzen, omdat het bedrijf geen marge wil maken op het energieverbruik."We willen consumenten graag energie terug leveren uit restafval dat niet meer kan worden hergebruikt tegen een eerlijke prijs en niet verdienen aan de hoeveelheid energie die de consument gebruikt", aldus Van Eerden. "We geven ook geen korting aan klanten bij overstappen. In de energiemarkt verdient een aantal energieleveranciers de korting die ze aan de voorkant bij het overstappen bieden uiteindelijk weer terug door marges te berekenen op de energietarieven, wij kiezen daar niet voor en hebben dus gezocht naar een transparant en eerlijk model."

De inkomsten uit het vastrecht worden door HVC ingezet om zowel de dienstverlening van KringloopEnergie te realiseren en verbeteren, als te investeren in de opwekking van meer duurzame energie.

Productie

HVC maakt energie uit restafval, biomassa (gft-afval, afvalhout en slib), wind, zon. De productie uit afval is goed voor de consumptie van 250.000 huishoudens. Daar komt de energieproductie van het Gemini windpark nog bij (100.000 huishoudens). Van Eerden: "Tegen het maximum lopen we op korte termijn niet aan. Daarnaast investeren we verder in (lokale) duurzame energiebronnen."

De vrijgekomen warmte uit verbranding van restafval en afvalhout wordt omgezet in elektriciteit en aan het net geleverd. De dan nog overgebleven restwarmte, levert HVC aan huishoudens en bedrijven rondom de installaties. Daarvoor zijn er warmtenetten rondom de centrales in Alkmaar en Dordrecht. Ook gaat HVC steeds meer windenergie leveren. Het overheidsbedrijf participeert in twee offshore windparken. Het grootste, het Gemini Windpark, is in maart de eerste energie gaan leveren.

In 2015 produceerde HVC 812 GWh aan energie. HVC verwacht in 2017 door te kunnen groeien naar een productie van 1.200 GWh. De toename komt vooral door de verwachtte ingebruikname van de windparken op zee, die jaarlijks een 400 GWh uur moeten gaan leveren.

Vergelijking

De tarieven van HVC kunnen de concurrentie aan, zo blijkt uit een snelle vergelijking van een energie-standaardpakket bij een aantal leveranciers. Bij een contract voor een jaar, en zonder gebruik te maken van aanbiedingen of eenmalige kortingen, ligt het tarief van HVC bij de laagste tien. Wordt gekozen voor alleen groene energie, dan verbetert dat resultaat nog iets.

HVC-kringloopenergievergelijking.jpgVergelijking van de tarieven van Kringloopenergie van HVC met enkele andere aanbieders met een standaardafnamepakket voor 1 jaar.

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website