Categorie: nuttige toepassing | Gepubliceerd: 02 juni 2016

Onderzoek rendabele productie biobased plastics

Wageningen UR Food & Biobased Research onderzoekt de mogelijkheden voor grootschalige productie van nieuwe biobased plastics vervaardigd uit biomassa.

Het gaat om de productie van biobased plastics uit de biobased bouwsteen isoidide. "Wijst het onderzoek uit dat grootschalige productie haalbaar is, dan levert dit nieuwe marktkansen op voor de participerende bedrijven", aldus onderzoeker Rutger Knoop van Wageningen UR. In het onderzoeksproject, genaamd Hippie (High performance polymers from isoidide), werkt Wageningen UR samen met de Amerikaanse bedrijven ADM en DuPont en het Apeldoornse bedrijf Holland Colours.

Het onderzoeksproject is onderdeel van een grootschalig onderzoeksprogramma: Biobased Performance Materials (BPM). Dat programma heeft als doel om hoogwaardige materialen op basis van biomassa te ontwikkelen.Het onderzoeksprogramma BPM wordt mede gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken, via de Topsector Chemie.

Biobased bouwstenen

Het onderzoek van Hippie gaat uit naar de productie van isoidide, een biobased bouwsteen dat een afgeleide is van glucose. Deze stof moet op grote schaal geproduceerd kunnen worden, via biotechnologie of chemische katalyse, om het proces rendabel te maken. Het onderzoek richt zich naast polymeren gemaakt van biobased bouwstenen ook op polymeren gemaakt door planten.

Symposium

De laatste onderzoeksontwikkelingen omtrent biobased performance materials worden gepresenteerd op het vijfde BPM-symposium, op donderdag 16 juni. Daar presenteren onder andere ADM, Sabic, DuPont, Van Wijhe Verf, Icopal, Sulzer en Croda.