Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 13 juni 2016

Basisscholen krijgen beloning voor afvalscheiding

Avalex gaat vier basisscholen in het werkgebied faciliteren met minicontainers voor pmd. De scholen worden straks beloond voor iedere volle container.

Het project is onderdeel van de landelijke pilot ‘Schoon Belonen’, waaruit leerpunten moeten worden gehaald die verwerkt worden in een algemeen en landelijk dekkend plan. Een woordvoerder van Avalex laat weten dat er inmiddels veel scholen in de wachtrij staan om vanaf het aankomende schooljaar mee te doen. Van de nu deelnemende scholen kwam het initiatief vooral vanuit de scholen zelf. Zij zaten met de vraag hoe zij nu het beste met afvalscheiding in de klas aan de slag konden, zo laat de woordvoerder weten. Ook zijn veel van de contacten met scholen gesmeed met behulp van NME De Papaver in Delft.

Door deelname aan 'Schoon Belonen' worden de leerlingen bewust gemaakt van de waarde van grondstoffen uit afval en hoe ze hun afval moeten scheiden. Als gedragsinstrument worden de scholen beloond met een kleine financiële vergoeding, namelijk 1 euro per volle pmd-container. De deelnemende scholen uit de gemeenten Delft (drie) en Rijswijk (één), kunnen de opbrengst gebruiken om bijvoorbeeld nieuwe klimtoestellen op het schoolplein te plaatsen.

Startsignaal

Vorige week ging ‘Schoon Belonen’ van start in het werkgebied van Avalex, waarbij de gemeenten Leidschendam, Rijswijk, Voorburg, Pijnacker-Nootdorp, Wassenaar, Delft en Midden-Delfland horen. In Delft was er een kick-off van ‘Schoon belonen’ op basisschool De Ark, waar wethouder Lennart Harpe achterop een vuilniswagen de leerlingen met een bezoek verraste. Met het ondertekenen van een contract samen met schooldirectrice Van Kleef, werd het startsein gegeven. Met het contract beloven de scholen de omgeving van de school schoon te houden en het afval in de klas te scheiden.