Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 17 juni 2016

Nieuwe tool moet Noord-Hollands bedrijfsafval verminderen

Een digitale tool moet bedrijven helpen om overtollige spullen en recyclebare materialen een nieuw onderkomen te geven. Want, waar het ene bedrijf niks meer aan heeft, is het andere misschien wel naar op zoek.

Het initiatief, genaamd de ‘Matchmaker’, komt voort uit een onderzoek van de TU Delft in opdracht van de provincie Noord-Holland. De ‘Matchmaker’ is één van de tools die de TU Delft heeft ontwikkeld, die bedrijven moet helpen om contact te leggen met andere bedrijven waarvan ze iets kunnen krijgen of juist afstaan. In een digitaal formulier wordt in een paar minuten anoniem opgeven welke restmaterialen, herbruikbare producten en/of recyclebare materialen er aangeboden of gevraagd worden door een bedrijf. De tool zoekt vervolgens naar een aanbieder of aannemer voor deze materialen. De aanbieder kan vervolgens contact zoeken met de vrager. Volgens de provincie Noord-Holland wordt inmiddels door een aantal bedrijven succesvol gebruikt gemaakt van de ‘Matchmaker’.

Afvalkring

De tool is, samen met meer tips die helpen om nog meer te recyclen, te vinden op afvalkring.nl. Die website is onderdeel van het project “Platform Grondstoffenrotonde Noord-Holland”, dat door de Provincie, TU Delft en Kennisplatform Duurzaam Grondstoffenbeheer wordt uitgevoerd. Het platform heeft als doel een sterke kringloop in Noord-Holland te ontwikkelen waar bedrijfsafval opgewerkt wordt tot secundaire grondstoffen.

Op het platform Afvalkring staan ook andere opties waar bedrijven mogelijk hun afval mee kunnen reduceren, waaronder ook een online cursus en een marktplaats. Met een marktplaats voor bedrijven is de provincie Noord-Holland overigens niet de enige.

Gerelateerde artikelen