Categorie: verwijdering | Gepubliceerd: 08 juli 2016

Groen licht voor sanering stortplaats Bierum

De gemeente Delfzijl kan na groen licht van de provincie Groningen en waterschap Noorderzijlvest beginnen met het saneren van de bodem van de voormalige stortplaats Bierum (Nieuwstad).

Langs de zeedijk bij Bierum ligt een voormalige stortplaats. De provincie heeft samen met de gemeente Delfzijl onderzoek gedaan naar de bodemverontreiniging op deze locatie. Uit de diverse onderzoeken blijkt dat de voormalige stortplaats een negatief effect heeft op de omgeving (natuur en milieu). Besloten is de voormalige stortplaats daarom volledig te saneren en dit te combineren met het verbreden van de een dijk.

De kosten voor de sanering en de dijkverbreding zijn geraamd op 1,6 miljoen euro. De provincie en de gemeenten Delfzijl betalen ieder 565.000 euro mee aan de kosten. Het waterschap betaalt 470.000 euro. Mocht het project meer geld kosten (tot maximaal 2 miljoen euro) dan staat de provincie garant voor de eerste 100.000 euro. Vallen de kosten nog hoger uit, dan delen de partijen deze extra kosten.

Planning is dat de saneringswerkzaamheden uiterlijk 1 maart 2017 zijn afgerond.