Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 19 juli 2016

Havenbedrijf Rotterdam zoekt oplossing voor plastic afval

Ontwerpers, ingenieurs, technologen en uitvinders die actief zijn in de keten van kunststofinzameling, -recycling of -upcycling worden gevraagd om mee te denken over een oplossing voor het plastic afval in de haven en havenbekkens.

Havenbedrijf Rotterdam NV zoekt partijen om samen de mogelijkheid te onderzoeken om met name drijvend en zwevend afval uit de haven en havenbekkens te verwijderen voordat het in zee terecht komt. Het aanbestedende bedrijf zal tijdens een marktconsultatie de ‘Port Waste Catch’, zoals het project gaat heten, met geïnteresseerden bespreken. Rotterdam NV wil het voortouw nemen in het project en middelen ter beschikking stellen voor de ontwikkeling van de zogenoemde Port Waste Catch.

Initiatieven

Er ontplooien zich de laatste jaren initiatieven die gericht zijn op het aanpakken van het plastic afvalprobleem, zoals die van de Ocean Cleanup en de Plastic-Free Rivers Makathon. Waar de ene oplossing de plastic soep in zee aanpakt, gaat de andere specifiek over het aanpakken van plastic afval in rivieren. Vanuit de overheid wordt dit ook gestimuleerd: vanaf januari 2016 kunnen ondernemers die investeren in de aanpak van plastic afval op zee, rekenen op een belastingvoordeel.

De marktconsultatie met Havenbedrijf Rotterdam NV voor de Port Waste Catch vindt plaats op 1 oktober in het Innovation Dock van RDM Rotterdam.