Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 09 augustus 2016

Groen licht voor eerste fase Limburgs warmtebedrijf

Wethouder Ruud Guyt van de gemeente Sittard-Geleen en algemeen directeur Erik Stronk van Ennatuurlijk hebben onlangs hun handtekeningen gezet onder het investeringsbesluit voor warmtebedrijf Het Groene Net.

Het Groene Net moet de warmtevoorziening in de gemeenten Sittard-Geleen, Beek en Steun verduurzamen. De partners in het project hebben de ambitie om een warmtenetwerk te realiseren dat op termijn warmte levert aan ruim 5.000 huishoudens en tientallen bedrijven in de drie gemeenten. Deze warmte moet geleverd worden door de Biomassa Energiecentrale Sittard (BES) en de industrie op het Chemelotterrein. Uiteindelijk hopen de gemeenten en Ennatuurlijk zo 26 miljoen kubieke meter aardgas te besparen en de uitstoot van het broeikasgas CO2 te verminderen met 47.000 ton. 

Met de handtekeningen van Ennatuurlijk en de gemeenten Sittard-Geleen (beide voor 50 procent aandeelhouder van de bv Het Groene Net) onder het investeringsbesluit kan gestart worden met de aanleg van het eerste deel van het warmtenetwerk. Hierop worden in eerste instantie 145 consumenten en 9 zakelijke klanten aangesloten. De warmte aan deze klanten wordt geleverd door de Biomassa Energiecentrale Sittard (BES) en het bestaande ketelhuis van Ennatuurlijk in de wijk Hoogveld.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat er een ondergronds buizenstelsel van zo’n 60 kilometer wordt aangelegd in de regio. De gemeenten Beek en Stein sluiten als aandeelhouder bij de bv aan wanneer de realisatie van het warmtenetwerk binnen hun gemeentegrenzen start. Na de zomer wordt in samenwerking met de Provincie Limburg een start gemaakt met de uitbreiding van het project naar overige deelgebieden.

Gerelateerde artikelen