Categorie: Ketens en markten | Gepubliceerd: 10 augustus 2016

Franse steun aan WKK-installaties op gas geoorloofd

De Europese Commissie oordeelt dat Franse plannen om warmtekrachtcentrales te subsidiëren die op gas draaien niet in strijd zijn met de EU-regels voor staatssteun.

De regeling die Frankrijk voor ogen heeft om de centrales te subsidiëren draagt bij aan het verminderen van CO2-uitstoot in het land en het verbeteren van de energie-efficiëntie. Dit  stemt overeen met de Europese energie- en klimaatdoelen, zonder de mededinging te verstoren, zo oordeelde de Commissie gisteren.

De Franse regeling beoogt hoog-efficiënte warmtekrachtcentrales met een output tot 1 megawatt (MW) te steunen. In totaal zou hierdoor 7 MW aan nieuwe productiecapaciteit kunnen worden gecreëerd waarmee Frankrijk een flinke stap zet richting het realiseren van de nationale doelstellingen voor het terugdringen van de uitstoot van CO2 en het verbeteren van de energie-efficiëntie. De hoog-efficiënte centrales besparen 10 procent energie ten opzichte van units die warmte en elektriciteit apart produceren.

De regeling is er ook voor de renovatie van bestaande installaties, bijvoorbeeld om deze efficiënter te maken of hun operationele levensduur te verlengen. De Commissie concludeert dat de regeling de productie van elektriciteit uit hernieuwbare bronnen zal verhogen wat goed voor het milieu is, terwijl het de interne markt maar beperkt verstoort.