Categorie: Management | Gepubliceerd: 10 augustus 2016

'Vervuiler betaalt niet altijd het meest'

Milieubelastingen en -heffingen worden nog steeds voor het grootste deel door huishoudens betaald.

Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week presenteerde over de milieubelastingen en -heffingen in Nederland.

De overheid heeft in 2015 in totaal 24,6 miljard euro aan milieubelastingen en -heffingen geincasseerd, waarvan 20 miljard aan belastingen en ruim 4,5 miljard aan milieuheffingen. Bijna tweederde van dat totaal komt bij huishoudens vandaan. Volgens het CBS laat dit zien dat het principe 'de vervuiler betaalt', niet altijd op gaat. Zo zijn producenten verantwoordelijk voor 80 procent van de uitstoot van broeikasgassen, maar betalen zij nog niet de helft van de belastingen op energie. Huishoudens daarentegen, zijn verantwoordelijk voor minder dan 20 procent van de broeikasgasemissie, maar betalen meer dan de helft. Het CBS verklaart dit aan de hand van de hogere energiebelastingtarieven voor kleinverbruikers.

De belastingen zijn vooral gekoppeld aan autobezit en -gebruik, en energieverbruik. Zo leverde opgelegde accijnzen op benzine en overige minerale oliën de overheid 7,9 miljard euro op. De energiebelasting leverde de staatskas 4,5 miljard euro op. De afvalstoffenheffing bracht vorig jaar 1,8 miljard euro op, meer nog dan rioolrechten (1,5 miljard) en afvalwaterheffing (1,2 miljard).

Hoewel de afgelopen drie jaar de inkomsten uit milieubelasting en -heffing zijn toegenomen, is het aandeel daarvan in de belastingopbrengsten wel iets gedaald. In 2011 was dit aandeel 17,1 procent, in 2015 was dit nog 15,7 procent. Het aandeel van de milieubelasting en -heffing in de totale belastingopbrengsten plus sociale premies is in Nederland 9 procent, vergeleken met andere EU-landen (gemiddeld 6,4 procent) is dit nog steeds hoog.