Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 23 augustus 2016

'Nog meer aandacht voor brandpreventie bij Baetsen'

Ondanks de brandpreventiemaatregelen die Baetsen heeft op haar terrein in Son, blijkt dat het moeilijk blijft om te voorkomen dat brandgevoelige materialen, in dit geval matrassen, vlam vatten.

In één week tijd had Baetsen Recycling op haar locatie in Son twee keer te maken met brand in een lading van geshredderde matrassen. De laatste brand, die van vrijdag- op zaterdagnacht plaatsvond, betrof slechts de lading van één container. Toch trekken dergelijke branden veel aandacht, zo ook van de Provincie. Omroep Brabant meldde vorige week nog dat de Provincie de afvalverwerker strenger wil gaan controleren, ondanks dat het om kleine branden ging die snel geblust waren.

Een paar jaar geleden was ook al sprake van twee keer brand in een korte tijd op hetzelfde terrein. Baetsen is van plan, naar aanleiding van de branden van vorige week, nog meer in te zetten op het voorkomen van brand in het brandgevoelige materiaal en spreekt daarbij zelfs van een task force die zich daarvoor gaat inzetten. Rutger Algra, woordvoerder van Baetsen: “We gaan in samenspraak met de brandweer bekijken hoe we nog beter kunnen acteren op het voorkomen van brand in dit brandgevoelige materiaal.”

Brandpreventie

Dat beide branden van vorige week beperkt bleven, is mede te danken aan de brandpreventiemaatregelen. “We hebben de inrichting van het terrein, in samenspraak met de gemeente en de brandweer, goed doordacht op het gebied van brandpreventie. Dat voorkomt ook dat de branden echt groot worden, omdat we snel actie kunnen ondernemen. Maar het liefst wil je het natuurlijk helemaal voorkomen,” aldus Algra.

De verschillende afvalstromen liggen afgebakend en op afstand van elkaar op het terrein, en er zijn aansluitingen voor bluswater en sprinklers aanwezig op het terrein. Bovendien worden afvalstromen preventief besproeid in droge en warme periodes. Dit alles met zelf opgepomt grondwater. “Kennelijk is dat bij dit materiaal nog niet voldoende gebleken, en dat geeft ons reden om nog meer aandacht te geven aan deze afvalstroom", zegt Algra over de preventiemaatregelen.

Gerelateerde artikelen