Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 21 oktober 2016

Museum werkt aan tentoonstelling 'Dossier plastic'

Plastic is niet meer weg te denken uit onze samenleving. Tegelijkertijd komt er steeds meer aandacht voor de schadelijke gevolgen van het gebruik van plastic. Het Valkhof maakt er een tentoonstelling over.

Van 10 december 2016 tot en met 19 februari 2017 presenteert Nijmeegse museum Het Valkhof het tentoonstellingstweeluik ‘Dossier plastic’, een project dat tot stand kwam in samenwerking met NME De Bastei, Stichting Plastic Soup Nijmegen en Stichting Stiksoep.

Voor het onderdeel 'Liquid Mountain' nodigden gastcuratoren Heske ten Cate en Hanne Hagenaars vier kunstenaars uit om hun eigen laboratorium te maken waarin zij reflecteren op de tegenstelling tussen de natuur en het kunstmatige. Met een kunstenaarsblik kijken Anna Bak, Paul Beumer, Karin van Dam en Müge Yilmaz naar de relatie tussen mensen, kunststoffen en de natuur. Een kunstenaarsoog kijkt anders dan dat van een wetenschapper en zal ook de bezoeker uitdagen om op een andere manier te kijken, belooft het museum.

Het tweede deel van ‘Dossier plastic’ bestaat uit de tentoonstelling 'Out to sea'. Deze tentoonstelling brengt de maatschappelijke gevolgen van plastic afval dat in de oceanen drijft onder de aandacht. Plastic afval vormt een grote bedreiging voor de gezondheid van mens en dier. Elk jaar eindigt meer dan 6,4 miljoen ton kunststof in zee en daarmee uiteindelijk ook in onze voedselketen. Geen plastic meer gebruiken is geen optie. Aan de hand van het motto ‘reduce, reuse, recycle’ worden in de tentoonstelling mogelijke oplossingen onderzocht om de oceanen nu en in de toekomst plasticvrij te krijgen.