Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 03 november 2016

Opnieuw record voor glasrecycling in de EU

Een gerichte aanpak van de infrastructuur en duidelijke communicatie naar inwoners is niet alleen nodig in landen die achterblijven in de verpakkingsglasrecycling, maar ook in landen die al een hoge standaard hebben bereikt.

Dat stelt Adeline Farrely, secretaris-generaal van de Europese brancheorganisatie voor glas, Feve. Gisteren publiceerde de Feve de recyclingcijfers over 2014. De Europese Unie zag dat jaar weer een lichte toename in de hoeveelheid gerecycled verpakkingsglas, naar 74 procent (2013: 73 procent). Het is een nieuw record voor de EU. Ruim 11,6 Mton verpakkingsglas is in de EU ingezameld in 2014, 3,5 procent meer dan het jaar daarvoor.

Nederland: minder gerecycled glas

Ook al geldt voor de afvalstroom dat deze tot de meest gesloten kringlopen kan worden gerekend, van alle voedsel- en drankverpakkingen eindigt nog altijd 26 procent van de flessen en potten op stortplaatsen. En niet alle landen zijn erop vooruit gegaan; Oostenrijk (89 procent) en Denemarken (85 procent) zagen een lichte afname in de hoeveelheid gerecycled verpakkingsglas, ondanks een toename in de consumptie. In Nederland (80 procent recycling), Finland (81 procent) en Tsjechië (72 procent) nam de totale hoeveelheid gerecycled glas weliswaar ook af, maar in gelijke mate met de afname in consumptie. Spanje (69 procent) en Bulgarije (63 procent) zien een positieve trend in de glasrecycling, maar presteren nog steeds niet op gelijk niveau met andere landen in de EU. Het gat is nog groter voor landen als Roemenië, Cyprus, Slowakije en Griekenland, met respectievelijk 40, 32, 39 en 21 procent recycling. Tot de best-presterende landen worden Zweden, België, Duitsland en Slovenië gerekend, met respectievelijk 102, 94, 89 en 86 procent recycling.

Oproep tot ondersteunende wetgeving

Glas kan net als metaal oneindig gerecycled worden, omdat het een inerte grondstof is en het de eigenschappen behoudt bij recycling. Goede inzameling kan ervoor zorgen dat de kringloop volledig gesloten wordt, aldus Feve. De glasverpakkingenindustrie deed dan ook een oproep tot een ondersteunende wetgeving, waarin glas een erkende status krijgt als grondstof die oneindig kan worden gerecycled op een veilige en kwalitatief hoogwaardige manier. “De verpakkingsglasindustrie wil graag meer glas recyclen, op voorwaarde dat dit op een hoogwaardige manier en economisch haalbare wijze kan. Wij geloven dat de erkenning van de superieure status van permanente materialen, bijvoorbeeld in systemen voor producentenverantwoordelijkheid (EPR), de markt kan stimuleren om meer materialen toe te passen met een gesloten kringloop,” aldus Farrelly.

Daarmee verwijst Farrelly naar de Europese afvalwetgeving die momenteel wordt herzien in het Europese circulaire-economiepakket (cep). In april dit jaar schreef Feve al een position paper over het Europese pakket. Volgens Feve zouden de Europese doelstellingen voor het hergebruik van materialen een risico zijn voor het concurrentievermogen in de glasrecyclingsector. Deze doelstellingen leiden namelijk af van de doelstellingen voor de recycling van glas (75 procent in 2025 en 85 procent in 2030) met als gevolg dat hier minder in wordt geïnvesteerd.