Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 17 november 2016

Schoonste winkelgebieden in Haarlemmermeer en Kampen

In de 'Gemeente met de Schoonste Winkelgebieden 2016' hebben Haarlemmermeer en Kampen gewonnen, maar de grootste stijger op de ranglijst in de historie van de verkiezing is in Leiden te vinden.

Tijdens het Landelijk Zwerfafvalcongres ‘Het Rendement van Schoon’ in Media Plaza te Utrecht was gisteren de uitreiking van de jaarlijkse verkiezing van de gemeente met de schoonste winkelgebieden. Voor de verkiezing zijn afgelopen maanden 559 winkelgebieden onderzocht in 63 verschillende gemeenten.

De gemeente Haarlemmermeer werd door Stichting Nederland Schoon bekroond tot de winnaar in de categorie ‘grote gemeenten’ van deze verkiezing. Apeldoorn en Zwolle eindigden op de tweede en derde plek. De winkelgebieden in de gemeente Haarlemmermeer scoren buitengewoon goed op voldoende afvalbakken, de kwaliteit van de bestrating, de groenvoorziening en een brede diversiteit van het winkelaanbod.

De gemeente Kampen won in de categorie ‘middelgrote gemeenten’. Veenendaal – vorig jaar nog winnaar – eindigde op de tweede plaats en Almelo op de derde plaats. De gemeente Kampen heeft de overwinning te danken aan weinig zwerfafval, een goede verlichting en zeer schone afvalbakken.

Grootste Stijger 2016

Winkelgebied Stevensbloem in Leiden verbeterde zichzelf met 2,3 punt naar een 7,0 – de grootste verbetering in de historie van de verkiezing. Daarmee won de gemeente in de categorie Grootste Stijger 2016. Deze stijging is grotendeels te danken aan de herontwikkeling en renovatie van het winkelgebied.

‘Praktisch Schoon’

Tijdens het zwerfafvalcongres, een initiatief van Gemeente Schoon in samenwerking met NederlandSchoon, werd het motto ‘Praktisch Schoon’ vanuit verschillende perspectieven bekeken. Er was met name aandacht voor hoe samenwerking kan bijdragen aan het succes van zwerfafvalpreventie. Zo waren recreatie en zwerfafval, centrumgebieden, afval langs de weg, gedragsbeïnvloeding en de Zwerfafvalvergoeding belangrijke punten op de agenda. Het congres stond niet alleen in het teken van het probleem zwerfafval, maar ook de voordelen van schoon kwamen uitgebreid aan bod. Zo inspireerde trendwatcher en filosoof Ruud Veltenaar het publiek om op een andere manier tegen de zwerfafvalproblematiek aan te kijken. Voor meer informatie zie www.nederlandschoon.nl.

Helene van Zutphen, directeur NederlandSchoon: “Wij zijn trots op de vierde editie van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing! We merken dat elk jaar de aandacht voor deze verkiezing toeneemt. Ook het aantal deelnemende gemeenten is dit jaar aanzienlijk toegenomen van 36 gemeenten in 2015 naar 63 gemeenten in 2016.”

Schoonste Winkelgebied Verkiezing

NederlandSchoon organiseert jaarlijks de Schoonste Winkelgebieden Verkiezing. Hiervoor wordt elke zomer een onderzoek uitgevoerd. Voor dit onderzoek zijn bezoekers van 559 winkelgebieden ondervraagd over hoe schoon zij hun winkelgebied vinden. Winkelgebieden hebben een grote impact op de schoonbeleving van Nederlanders en middels deze verkiezing wil NederlandSchoon schoon hoog op de agenda zetten bij ondernemers en beheerders en hen meer betrekken bij het beheer van hun winkelgebied en de openbare ruimte.

Meer weten over Stichting Nederland Schoon?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website