Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 18 november 2016

Dijksma breekt nog eens lans voor samenwerking met apotheken

Kunnen apotheken dienen als een extra gemeentelijk kca-inzamelingspunt voor medicijnen, waarbij de gemeente verantwoordelijk is voor de afvoer en verwerking van het medicijnafval van inwoners?

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma van Infrastructuur en Milieu kunnen gemeenten daar zeker afspraken over maken met apotheken. Hoewel apotheken niet als gemeentelijk kca-inzamelpunt zijn aan te wijzen, zijn ze wel een logisch punt voor consumenten om hun niet-gebruikte medicijnen in te leveren.

Dat antwoordde de staatssecretaris gisteren op de elfde vraag over de inzameling van medicijnafval die Kamerlid Carla Dik-Faber (ChristenUnie) medio juli al aan het kabinet stelde. Op de eerste tien vragen kreeg ze afgelopen week antwoord, het antwoord op de elfde vraag volgde, waarschijnlijk abusievelijk, gisteren pas.

Dijksma zegt dat er bij gemeenten via verschillende wegen op wordt aangedrongen dat zij afspraken maken met apotheken over de inzameling van medicijnafval, zonder dat apotheken daarvoor de kosten hoeven te dragen. Daarnaast gaat geïnventariseerd worden hoe informatie over nut en noodzaak van inzameling van niet-gebruikte medicijnen, en de verantwoordelijkheden van ieder hierin, direct aan gemeenten en aan apotheken verstrekt kan worden.

“Het moet voor alle betrokkenen duidelijk worden dat we een belangrijke gezamenlijke verantwoordelijkheid hebben: voorkomen dat medicijnresten in het afval, in het riool of in het oppervlaktewater terecht komen”, aldus Dijksma.

Waterkwaliteit

Eergisteren tekenden Dijksma’s collega op het ministerie, minister Melanie Schultz van Haegen, nog het aanvalsplan Waterkwaliteit. Schultz van Haegen gaf daarbij aan dat dit plan zich ook zal richten op de aanpak van medicijnresten in het Nederlandse water. Voor oplossingen wordt gekeken naar de hele keten. Ook de bron moet daarbij worden aangepakt.