Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 05 december 2016

Den Ouden ontdekt zeldzame insecten in houtsnippers

Toch maar niet composteren: Den Ouden Groenrecycling BV uit Schijndel heeft bij het innemen van een partij oude houtsnippers honderden zeldzame neushoornkevers aangetroffen.

Hans van der Staak2.jpgHans van der Staak, agronoom bij Den Ouden Groenrecycling, met de zeldzame kevers.
Foto: Den Ouden

Tijdens een controle van een partij houtsnippers op visuele en fytosanitaire vervuilingen kwamen werknemers van Den Ouden erachter dat er honderden neushoornkevers aanwezig waren. Zowel larven, eieren als volwassen stadia. “Het was al vrij snel duidelijk dat het uniek is om zoveel neushoornkevers in diverse stadia bij elkaar te zien. Het zou jammer zijn om het te composteren”, aldus Hans van der Staak, agronoom bij Den Ouden Groenrecycling. Het gaat om een van de grootste en zeldzaamste insecten van Brabant.  De neushoornkevers zijn inmiddels naar hun nieuwe leefomgeving gebracht in de Herbertusbossen bij Heeze.

Hans van der Staak nam contact op met het Brabants landschap en de boswachter van de Herbertusbossen was direct erg enthousiast. “Toen wij ontdekte dat het om de inheemse neushoornkever ging wilde wij de berg houtsnippers wel hebben!”, aldus boswachter Mari de Bijl. Zij hebben samen een plan opgepakt om een broedhoop voor deze beestjes te creëren. Meerdere vrachtwagens hebben de ruim 200 kuub houtsnippers met de neushoornkevers, larven en eitjes naar de Herbertusbossen gebracht. Hier kunnen de neushoornkevers zich voorspoedig verder voortplanten in hun nieuwe en vertrouwde leefomgeving.

Meer weten over Den Ouden Groenrecyling BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website