Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 17 januari 2017

Grote stijging van circulaire start-ups in 2016

Het aantal circulaire start-ups en initiatieven in Nederland is in 2016 met 50 procent gestegen ten opzichte van 2015. Per maand starten er zo'n 5 tot 10 duurzame initiatieven, van start-up tot multinational.

Bedrijfstype nederland circulair onderzoek.pngDat blijkt uit onderzoek van Nederland Circulair!. "De transitie naar de circulaire economie is slim en noodzakelijk,” aldus Antoine Heideveld, programmamanager van Nederland Circulair!. De sterke groei dit jaar bestaat uit aanwas van nieuwe innovatieve ondernemingen die mooi verspreid zijn over zowel start-ups, MKB als het grootbedrijf. Hierbij zijn veel verschillende sectoren vertegenwoordigd. Voorbeelden lopen uiteen van het Circulaire Paviljoen van ABN AMRO tot de innovatieve scheidingsbakken van BinBang.

Volgende stap

Sectoren NL circulair onderzoek.png“Ongeveer twee derde van deze initiatieven houden zich bezig met recycling, hergebruik en compostering, zo blijkt uit onze analyse," aldus Heideveld. “Dit is voor velen een logische interpretatie van circulaire economie. Een circulaire economie gaat echter een stap verder, zoals over het gebruik van minder materialen of materialen met een langere levensduur in producten. Ook het herontwerpen van producten en nieuwe business- en financieringsmodellen spelen een belangrijke rol in circulariteit. Daar gaan we in 2017 stappen in zetten.”

Amsterdam koploper

Elke transitie heeft aanjagers nodig, aldus Heideveld. ”Organisaties die durven experimenteren. Die durven dromen over een man op de maan. Als eerste stad ter wereld heeft Amsterdam de kansen voor een circulaire economie in en om de stad kwantitatief inzichtelijk gemaakt. Dat heeft geresulteerd in 23 gemeentelijke projecten en een omvangrijk innovatieprogramma, dat inzicht biedt in de belangrijkste circulaire projecten van kennisinstellingen en bedrijven in de stad. We zijn dan ook blij dat Amsterdam in 2017 de rol van Circulair Aanjager wil vervullen om de transitie te versnellen.”

Deze week vindt de tweede Week van de Circulaire Economie plaats. De organisatie is in handen van Nederland Circulair!, een verband van zes samenwerkende duurzaamheidsorganisaties. Vanaf 16 januari hebben organisaties die circulair ondernemen hun deuren op gezet voor geïnteresseerden.