Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 17 februari 2017

Antwerpse haven start met industrieel warmtenetwerk

Indaver en Sleco gaan vanaf 2018 stoom leveren aan vijf naburige bedrijven.

Op 6 februari werd in de Waaslandhaven, op de linkeroever van de Schelde in Antwerpen, de eerste buis gelegd van het nieuwe industriële stoomnetwerk Ecluse. Vanaf 2018 moet stoom van de afvalbedrijven Indaver en Sleco gaan stromen naar vijf chemische bedrijven in de omgeving. Die bedrijven koppelen dan hun eigen stoomketels grotendeels af. Daarmee levert Ecluse een emissiebesparing op van 100 kton CO2 per jaar.

Indaver heeft in de Waaslandhaven verschillende afvalverwerkingsactiviteiten. Sleco is een wervelbedinstallatie voor afval en slib die wordt bedreven door de combinatie Indaver en Suez. Het project vergt een investering van 30 miljoen euro. Een gedeelte van de investering is met eigen vermogen gefinancierd. Een lening is verstrekt door ING. Het stoomnetwerk zal gebouwd worden door het Nederlandse bedrijf AHP, een combinatie van de bedrijven A.Hak en Petrogas.

Het transport verloopt zonder noemenswaardig verlies door gebruik te maken van oververhitte stoom op hoge druk (±40 bar) en temperatuur (±400°C). Via een condensaatleiding loopt het warme water terug naar Indaver en Sleco waar het opnieuw in de stoomketel als voedingswater wordt gebruikt.

De leidingen – samen vijf kilometer lang - worden deels ondergronds, deels bovengronds geplaatst. Voorlopig hebben vijf bedrijven uit de Waaslandhaven toegezegd om hun eigen gasgestookte ketels geheel of gedeeltelijk stil te leggen en stoom van Ecluse af te nemen voor de volgende tien jaar: logistieke partner voor de chemische industrie Adpo, chemicaliënproducenten Ashland, Monument Chemical en Ineos Phenol, en rubber- en kunststoffenproducent Lanxess. De condensaatleiding zal op zijn terugweg ook nog de gebouwen van een zesde bedrijf, DP World-Antwerp Gateway, verwarmen.

Andere bedrijven kunnen later nog aansluiten op het stoomnetwerk. Het stoomnetwerk zal uiteindelijk dubbel zoveel stoom kunnen transporteren als de hoeveelheid die vandaag gevraagd wordt door de vijf bedrijven.

Meer weten over Indaver nv?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Gerelateerde artikelen