Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 28 februari 2017

Nederland en EU brengen circulaire economie naar Zuid-Afrika

Tijdens een Europese Circulaire Economie missie naar Zuid-Afrika willen Rijkswaterstaat (RWS) en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) ook Nederlandse bedrijven introduceren.

Van 2 tot 5 mei zal een EU-missie plaatsvinden in Zuid-Afrika, dat onder andere moet leiden tot meer internationale samenwerking op het gebied van milieubeleid en samenwerking tussen bedrijven voor groene oplossingen. Thema’s die centraal staan in deze missie zijn eco-innovatie, chemicaliën en kunststoffen, afvalmanagement, watermanagement, verontreiniging van de marine omgeving, en stedelijke duurzame best practices.

Ook voor Nederlandse bedrijven liggen kansen voor samenwerking in Zuid-Afrika. Via RVO.nl lopen al diverse projecten in Zuid-Afrika, zoals een samenwerking op het vlak van Biobased Economy. Daarnaast is een vergroeningsproject van RWS en Green Cape in de provincie West-Kaap, dat zich met name richt op afvalbeheer en afvalbeleid. In deze samenwerking wil RWS ook bedrijven introduceren. Daarom zijn Rijkswaterstaat en RVO voornemens een ‘Dutch event’ te organiseren tijdens deze missie, waarbij ook Nederlandse bedrijven die actief zijn op het terrein van afval en circulaire economie nadrukkelijk zijn uitgenodigd. De bedoeling is dat bedrijven zich tijdens een seminar de kans krijgen zich te presenteren aan Afrika - het event valt tevens samen met het World Economic Forum voor Afrika - en aan andere EU-deelnemers.

De werving van bedrijven en het opstellen van het programma voor het Dutch event ligt in handen van Acceleratio. De EU-missie vindt plaats onder leiding van Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malstrom en Directeur-Generaal Daniel Calleja van het Directoraat-Generaal van milieu van de Europese Commissie.

De EU en Nederlandse circulaire economie-missie in Zuid-Afrika vindt plaats van 2 tot 5 mei 2017, in Johannesburg, Pretoria en Durban. Naast Zuid-Afrika zullen meer circulaire economie-missies volgen, waaronder in Colombia.