Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 17 maart 2017

Samenwerkingsovereenkomst voor schone zee

Het ministerie van IenM, Rijkswaterstaat en kustgemeenten gaan de komende jaren samenwerken om plastic afval in zee terug te dringen.

De samenwerkingsovereenkomst is vorige week gesloten tussen het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat en Kimo Nederland en België (de vereniging van kustgemeenten). Het gaat om een samenwerking voor vier jaar. De partijen werkten al veel samen. Zo coördineert Kimo, ondersteund door het ministerie, het project 'Fishing for Litter' en de samenwerkingsverbanden in de Green Deals 'Visserij voor een Schone Zee' en 'Schone Stranden'. De nu getekende samenwerkingsovereenkomst dient om deze samenwerking efficiënt aan te pakken.

Voor de start van de samenwerking is op 10 maart een bijeenkomst gehouden in IJmuiden. Groningen Seaports, Port of Amsterdam en Waddenzeehavens hielden diverse presentaties over hoe beter samen te werken aan het schoner maken en houden van de zee, dit vanuit het perspectief van de havens en de visserij.

Tijdens de bijeenkomst ondertekende de voorzitter de heer van Balsfoort van de Redersvereniging voor de Zeevisserij het partnerschap met de Green Deal Visserij voor een Schone Zee. Aansluitend werd de aftrap gegeven van een bredere afvalinzameling en –beheer in de haven van IJmuiden. Dat alles voor een schonere zee en strand.