Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 11 mei 2017

Officiële start geothermieproject Trias Westland

Ruim veertig (glastuinbouw)bedrijven gaan in het kader van het geothermieproject trias Westland op vier kilometer diepte boren naar warmte. HVC is één van de initiators van het project.

Met de aardwarmte willen de Westlandse bedrijven hun kassen en gebouwen op een duurzame manier en tegen een stabiele kostprijs verwarmen. Deze diepe boring is een primeur in Nederland. Eind april werden de contracten getekend. De voorbereidende werkzaamheden op de boorlocatie aan de Lange Broekweg in Naaldwijk zijn inmiddels gestart en gisteren werd dan ook het officiële startschot gegeven voor het geothermieproject Trias Westland.

Trias Westland is een project van en voor de telers. Via een eigen coöperatie werken zij samen met elkaar én met grote regionale partijen. Het project is een initiatief van HVC, Capturam en Royal FloraHolland en wordt gerealiseerd in samenwerking met gemeente Westland, de Rabobank en BNG Bank. Deze partners hechten groot belang aan duurzaamheid en zien geothermie als een belangrijk duurzaam alternatief voor aardgas.

Voor de aansluiting op het warmtenet betalen de telers jaarlijks een vast bedrag op basis van werkelijke kosten. De warmte nemen zij af tegen werkelijke kosten, waarbij zij profiteren van eventuele meevallers. Wat zij niet gebruiken kunnen ze onderling verhandelen; zo kunnen ze de kosten laag houden en de warmtebron optimaal benutten.

Financiering

De Rabobank en BNG Bank brengen samen de bancaire financiering in. Verder is gebruik gemaakt van financiële regelingen die beschikbaar zijn gesteld door het Ministerie van Economische Zaken. De reguliere regelingen voor geothermie, SDE+ en RNES-garantie, gelden ook voor Trias Westland. De doorboring naar de Trias-laag wordt uitgevoerd, rendabel gemaakt en verzekerd met Topsector Energiesubsidie (DEI) en een GreenDeal garantie (3,6 miljoen euro). Ook de provincie Zuid-Holland heeft aan dit project bijgedragen via het programma Kansen voor West, bedoeld om de regionale economie in de Randstad een innovatieve impuls te geven. Het programma wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Animatie van het project Trias Westland. Bron: Youtube/Trias Westland

Meer weten over HVC?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website