Categorie: verder in de keten | Gepubliceerd: 01 juni 2017

Banken zetten zich in voor betere scheepsreycling

ABN AMRO, ING en NIBC introduceren de Responsible Ship Recycling Standards (RSRS), een standaard voor scheepsfinanciering die er voor moet zorgen dat schepen beter gerecycled worden.

Het recyclen van een schip aan het einde van de economische levensduur vormt de grootste uitdaging voor de scheepsbouwindustrie op zowel maatschappelijk als milieugebied. Om deze eindfase van schepen te helpen verbeteren, besloten ABN AMRO, ING en NIBC enkele jaren geleden de krachten te bundelen voor de ontwikkeling van de RSRS voor scheepsfinanciering. Doel van de RSRS is het recyclen van schepen te verduurzamen en de risico’s van gevaarlijke materialen in schepen te beperken.

Door middel van de standaarden willen de banken een actieve dialoog met scheepseigenaren op gang brengen en hen stimuleren om voor hun schepen een inventaris van gevaarlijke materialen (Inventory of Hazardous Material – IHM) op te stellen en bij te houden. In de IHM worden de materialen beschreven die in het schip zelf en zijn uitrusting zijn verwerkt en een gevaar kunnen vormen voor de volksgezondheid of het milieu. De aanwezigheid van een IHM zal de veiligheid van de bemanning vergroten zolang het schip nog in de vaart is, nadelige milieueffecten beperken en de veiligheid van werknemers van scheepsrecyclingbedrijven verbeteren. Bovendien bevorderen de RSRS dat de IHM en praktijken bij de recycling van schepen voldoen aan de standaarden zoals vastgelegd in de EU Verordening inzake Scheepsrecycling.

De banken willen de komende tijd willen de komende andere financiële instellingen enthousiasmeren om ook met de RSRS te gaan werken. Uiteindelijk moet zo het bewustzijn van de risico’s van scheepsrecycling worden vergroot. Bij de presentatie van de de RSRS deze week op een vakbeurs in Oslo is daar al een begin mee gemaakt.

Vakbond FNV, het NGO Shipbreaking Platform en de Bellona Foundation steunen het initiatief en zien het als een goede eerste stap op weg naar de verduurzaming van scheepsrecycling en veilige en gezonde werkomstandigheden.