Categorie: transport & logistiek | Gepubliceerd: 07 juni 2017

Vertrouwen transporteurs stijgt ondanks zorgen over prijzen

Het vertrouwen van transportondernemers heeft het hoogste punt in 10 jaar bereikt. Het internationale vervoer doet het echter beter dan het binnenlandse vervoer.

Transportbedrijven profiteerden van de sterke volumegroei in de Nederlandse goederenexport in februari, blijk uit de conjunctuurenquête van Transport en Logistiek Nederland (TLN). Inmiddels is driekwart van de transportondernemers positief over de toekomst.  

Het eerste kwartaal van 2017 was voor de sector dan ook uitstekend. Qua bedrijvigheid was het zelfs het beste eerste kwartaal sinds 2007. Maar de bedrijvigheid nam vooral op internationale ritten toe – de binnenlandse bedrijvigheid daalt.

Omzet en winst

Het omzetniveau in het goederenvervoer blijft gelijk aan dat van het voorgaande kwartaal. Net als bij het niveau van de bedrijvigheid ziet TLN ook een daling van het omzetniveau bij binnenlandse activiteiten en een stijging bij internationale activiteiten. Het winstniveau daalt licht.

Volgens een groot aantal ondernemers zijn de prijzen nog steeds onder de maat. Ondanks een stijging van het prijsniveau naar het hoogste punt in 6 jaar, is 70 procent van de ondernemers niet tevreden over de huidige hoogte van de prijzen.

Minder faillissementen

Het eerste kwartaal 2017 telt minder faillissementen van transportbedrijven. Volgens het CBS werden 21 transportbedrijven failliet verklaard. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar is het aantal faillissementen van transportbedrijven met 30 procent gedaald.