Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 19 juni 2017

EP wil regulering deeleconomie

De deeleconomie heeft veel milieuvoordelen, maar er is meer regulering nodig op gebied van arbeidsrechten, consumentenbescherming, belasting en eerlijke concurrentie.

Het Europees Parlement dringt aan op het aanpakken van 'grijze gebieden' in de regelgeving, waardoor er forse verschillen zitten in de regulering in lidstaten. Zo zouden er duidelijke criteria moeten komen om onderscheid te maken tussen individuele burgers die zo nu en dan een dienst verlenen en professionals, moet er meer duidelijkheid komen over de rechten van gebruikers en de aansprakelijkheid van de bedrijven en platformen, en zou er meer bescherming moeten komen voor de arbeiders in deze nieuwe platformen.

Gemiddeld heeft 17 procent van de inwoners van de EU weleens gebruik gemaakt van diensten in de deeleconomie, zoals Airbnb en Uber. Frankrijk spant met 36 procent van de inwoners de kroon, terwijl in Cyprus slechts 2 procent gebruik maakt van deze diensten. Nederland scoort met 12 procent onder het gemiddelde.

Eerder deze maand bracht het Rathenau Instituut ook een rapport naar buiten waaruit bleek dat meer regulering van de deeleconomie nodig is.