Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 21 juni 2017

Europa en Vlaanderen investeren in BBEPP

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), Vlaanderen, de Provincie Oost-Vlaanderen en de Stad Gent investeren samen ruim 9 miljoen euro in de Bio Base Europe Pilot Plant.

Met de investering wordt een nieuwe onderzoeksinfrastructuur opgebouwd voor gasfermentatie en Down-Stream Processing. Gasfermentatie is een technologie om afvalgassen zoals CO2 en syngas met behulp van micro-organismen om te zetten naar een brede waaier aan chemische stoffen. Het is een technologie met een groot potentieel op vlak van ‘carbon footprint’ reductie. De Bio Base Europe Pilot Plant (BBEPP) zal een unieke opschalingsfaciliteit voor gasfermentatie uitbouwen om uit te groeien tot een wereldwijde speler op het gebied van gasfermentatie.

Down-Stream Processing omvat de isolatie en opzuivering van het eindproduct na de biotechnologische of chemische conversiestap. De BBEPP bouwt hiermee zijn Down-Stream Processing capaciteiten op hoog TRL (Technology Readiness Level) niveau verder uit. Dit zal het mogelijk maken om het potentieel van de fermentoren tot 15 kubieke meter ten volle te benutten.

De BBEPP zorgt er voor dat bedrijven en onderzoekscentra toegang hebben tot state-of-the-art pilotinfrastructuur voor de biobased economie. Vlaanderen hoopt met de investering een proeftuin te worden voor deze duurzame technologie en de economische ontwikkeling in de regio en daarbuiten te stimuleren.