Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 25 september 2017

Sustonable en Suez ontwikkelen recyclebare keukenbladen

Suez investeert in Sustonable, een startup die is gespecialiseerd in het produceren van composiet plaatmateriaal met het 100 procent gerecyclede bindmiddel pet.

sustonable.jpgFoto: Sustonable

Het plaatmateriaal wordt in eerste instantie gebruikt voor keukenbladen en wandpanelen voor badkamers. Het materiaal heeft de uitstraling van steen en is goedkoper om te produceren. Bovendien maakt het volgens de betrokkenen tot twee keer minder gebruik van grondstoffen en zou het lichter, flexibeler en sterker zijn dan bestaande materialen. Als bindmiddel wordt gerecycled pet gebruikt, bestaande uit plastic flessen die zijn vervaardigd uit polyethyleentereftalaat. De technologie en productsamenstelling zijn gepatenteerd.

De ontwikkeling vindt plaats gezamenlijk met de keukenbladfabrikant Dekker Zevenhuizen en de regionale investeringsmaatschappij de Brabantse Ontwikkelings Maatschapij (Bom). Sustonable brengt de technologie en chemische kennis in van pet en composietsteen. Suez heeft toegang tot de grondstoffen en kennis van de circulaire economie en ondersteunt het project ook financieel. Dekker Zevenhuizen brengt haar kennis van de keukenbladenmarkt in alsmede de expertise op het gebied van fabricage. De Bom draagt bij met professionele financieringskennis.

Missie

Met haar deelname geeft Suez invulling aan haar missie om met partners de afvalketen verder te sluiten. “Wij zijn erg blij met onze deelname aan Sustonable. Hiermee zetten we een volgende stap in het geschikt maken van gebruikte kunststoffen als hoogwaardige grondstof voor nieuwe producten”, vertelt Vincent Mooij, Business Innovator bij Suez. “Een substantieel deel van de kunststoffen dat wordt verwerkt in de keukenbladen is afkomstig van de sorteerinstallatie voor kunststof verpakkingsafval in Rotterdam. Door hoogwaardige grondstoffen terug te leveren aan onze industriële klanten, sluiten we de keten.”

Bouw nieuwe fabriek

Sustonable heeft de ambitie dit jaar met de bouw van een nieuwe fabriek in Brabant te starten: een productielocatie waar op basis van gerecyclede kunststoffen nieuwe producten worden gemaakt die natuursteen kunnen vervangen. Hiervoor zal een nieuwe financieringsronde plaatsvinden.

 

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website