Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 29 september 2017

Heros verlengt contract met Suez

Tot eind 2020 blijven de bodemassen die vrijkomen bij ReEnergy in Roosendaal opgewerkt worden tot een vrij toepasbare bouwstof bij Heros Sluiskil.

SHeros Sluiskil 20170608-02.jpeguez laat jaarlijks tot 100 kton AEC-bodemassen opwerken door Heros Sluiskil. De assen komen van ReEnergy Roosendaal (een dochter van Suez) en zijn de resten van het verbranden van huishoudelijk restafval en bedrijfsafval. Door het verlengen van de bestaande overeenkomst zal Heros de bodemassen in ieder geval nog drie jaar langer gaan verwerken.

Jaarlijks verwerkt Heros ongeveer 800 kton AEC-bodemassen van restafval van huishoudens vooral uit Nederland en België. Vanaf 1 januari 2018 komt daar ook het restafval van de Zeeuwse gemeenten bij. Dan neemt namelijk de combinatie AVR/Suez de verwerking van het restafval van de Zeeuwse eilanden over van AZN (Attero/Indaver). AVR is ook klant bij Heros.

2020 is het jaar waarin alle bodemassen in Nederland volledig vrij toepasbaar moeten worden toegepast. Dat volgt uit de Green Deal Bodemassen, die overigens al in 2017 een percentage van 50 procent vrij toepasbaar tot doel heeft. Heros in Sluiskil is al zover en verwerkt de helft van de bodemassen tot de nieuwe grondstof. De rest wordt nog opgewerkt tot een IBC-bouwstof: een bouwstof die Ingepakt, Beheersd en geControleerd moet worden toegepast in bijvoorbeeld funderingswerken. Tot 2020 neemt dat aandeel af van de huidige 50 procent naar nul. Daarvoor heeft heeft het bedrijf uit Sluiskil dit jaar een nieuwe Centrale Bodemas Opwerking Installatie (CBOI 2017) en een nieuwe fabriek voor de raffinage van fijnere non-ferrometalen in gebruik genomen. Heros maakt van de bodemassen een granulaat op maat die gebruikt wordt funderings- en ophoogmateriaal in de wegenbouw, voor landschappelijke inpassing en als zand- en grindvervanger in de beton- en asfaltindustrie. Deze laaste groep heeft echter wel aarzelingen bij de toepassingen. Beton moet namelijk tentallen jaren meegaan en sterk blijven. Dat het granulaat daarin geen verstorende werking heeft wil er nog niet bij iedereen in die sector in.

 

Meer weten over SUEZ Recycling and Recovery Netherlands?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Heros Sluiskil BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website