Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 28 september 2017

Biogas uit slib een van circulaire winnaars Amsterdamse haven

Drie startups zijn in de prijzen gevallen bij de Amsterdam Circular Challenge. Een ervan werkt aan een proces voor effectievere omzetting van zuiveringsslib in biogas.

De prijzen werden gisteren uitgereikt tijdens het Amsterdam Circular Challenge Event. De winnaars krijgen onder meer een werkplek in Prodock - de innovatiehub in het havengebied Amsterdam, toegang tot het partnernetwerk van Clean Capital met potentiële klanten en begeleiding van experts van Havenbedrijf Amsterdam, AEB Amsterdam en Waternet. “De drie winnaars snappen echt waar de uitdagingen voor het Amsterdamse Havengebied liggen. Ze zouden morgen al kunnen beginnen”, aldus juryvoorzitter Jacqueline Cramer.

De drie winnaars zijn Gensos, Antecy en CircularIQ. Gensos werkt aan de omzetting van natte biomassa in biogas. Voor de haven van Amsterdam is deze toepassing ideaal, omdat er zoveel natte biomassa is. Clean Capital kan de pilot van deze startup direct opschalen naar de praktijk. Daarnaast werkt Antecy aan het zuiveren van CO2, door vervuilde CO2 om te zetten in koolzuurgas. Dat kan bijvoorbeeld gebruikt worden in frisdrank en bruisend mineraalwater, maar ook als grondstof voor methanol. Antecy moet nog wel laten zien dat de oplossing echt werkt. CircularIQ, tenslotte, heeft een online platform ontwikkeld waarmee bedrijven direct inzicht hebben in de duurzaamheid van hun supply chain. Ook de prestaties van toeleveranciers zijn inzichtelijk.

De winnaars werden geselecteerd uit 31 inzendingen.