Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 16 oktober 2017

Plastic soep Pluim voor Agnes Mulder

Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA) is dit jaar de winnaar van de Politieke Pluim van de Plastic Soup Foundation. Dit dankzij haar strijd tegen microplastics.

Mulder heeft woensdag de Politieke Pluim mogen ontvangen van de Plastic Soup Foundation. Deze prijs van de Plastic Soup Foundation wordt sinds 2013 jaarlijks uitgereikt aan een politicus die zich inzet voor de strijd tegen plasticvervuiling. Maria Westerbos, directeur en oprichter van de Plastic Soup Foundation: “Ik heb deze prijs zelden met zoveel plezier uitgereikt. Wij ontmoetten Agnes in januari 2013. Zij was toen een van de eerste Kamerleden die zich expliciet druk maakte over microbeads in cosmetica. Mede door haar inspanningen zijn er in oktober 2017 eindelijk plannen om microplastics uit te bannen en is dit zelfs opgenomen in het nieuwe regeerakkoord. Daar heeft ze niet één, maar wel tien Politieke Pluimen voor verdiend!”

Regeerakkoord

Wellicht wat voorbarig meldt de Plastic Soup Foundation dat er een ban op microplastics is opgenomen in het nieuwe regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. De tekst in het akkoord stelt dat het kabinet in overleg met relevante sectoren een beleidsprogramma op wil stellen, om microplastics, medicijnresten en (andere) hormoonverstorende stoffen in het water terug te dringen. Mulder diende de afgelopen regeerperiode meerdere moties in om verspreiding van microplastics tegen te gaan. "Ik ben zeer verheugd dat het verbannen van microplastics in het nieuwe regeerakkoord is opgenomen, en dat dit streven unaniem is geaccepteerd. Maar we zijn er nog niet en ook in de toekomst zal ik me, onder andere samen met de waterschappen, hier sterk voor blijven inzetten", zegt Mulder.