Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 16 oktober 2017

Restafval Aalten daalt fors dankzij omgekeerd inzamelen

Sinds de invoering van omgekeerd inzamelen in de gemeente Aalten op 1 januari 2017 is de hoeveelheid restafval sterk afgenomen. En grote gezinnen bleken niet voldoende te hebben aan één pmd-container.

Het restafval in de gemeente Aalten is tot bijna een derde afgenomen ten opzichte van de hoeveelheid in dezelfde periode in 2016. Dat blijkt uit metingen over het eerste half jaar. De hoeveelheid gft en pmd zijn in die periode toegenomen. In Aalten betalen inwoners naast het vastrecht, per aanbieding van restafval. De herbruikbare stromen worden kosteloos opgehaald.

Voor het omgekeerd inzamelen zijn in de bebouwde kommen 81 ondergrondse containers geplaatst. Er is bij de metingen een opvallend verschil aangetroffen met het buitengebied, waar restafval nog met containers wordt ingezameld. De gemiddelde hoeveelheid restafval van huishoudens in het buitengebied bedroeg dit eerste halfjaar 130 kilo (ongeveer drie volle containers), tegen 41 kilo (iets minder dan 1 volle container) voor een huishouden binnen de bebouwde kom.

Extra pmd-container voor grote gezinnen

Kort na de start van omgekeerd inzamelen bleek verder dat grotere gezinnen onvoldoende ruimte in de pmd-container hadden om optimaal te scheiden. Huishoudens van zes personen of groter kunnen daarom een gratis tweede pmd-container krijgen. Ook huishoudens van vijf personen kunnen deze aanvragen, maar betalen daar een eenmalige bijdrage voor.

Sinds 2007 verzorgt Rova voor de gemeente Aalten het afvalbeleid. 

Gerelateerde artikelen