Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 30 oktober 2017

Inzamelfrequentie Onderbanken gaat omlaag

De gemeente Onderbanken gaat het restafval minder vaak ophalen. Tegelijkertijd worden de mogelijkheden om gft gescheiden aan te bieden uitgebreid.

Het college van de Limburgse gemeente wil medio 2018 de inzamelfrequentie van restafval terugbrengen van eens in de twee naar eens in de vier weken. Ook wordt het per 1 januari 2018 mogelijk om gft gescheiden aan te bieden bij hoogbouw en bij andere panden waar restafval nu in ondergrondse containers ingezameld wordt.

De gemeenteraad heeft hier vorige week mee ingestemd, maar wel onder voorwaarden. Middels een amendement van het CDA stelde de raad als voorwaarde dat de inzamelfrequentie pas teruggebracht wordt, wanneer in alle kernen van de gemeente een ondergronds inzamelsysteem gerealiseerd is. In de dertienkoppige raad was er een grote meerderheid voor het voorstel; het raadsvoorstel kreeg twee tegenstemmen, het CDA-amendement slechts één. Een amendement van de VVD om de inzamelfrequentie te handhaven op eens per twee weken haalde het niet; slechts vier raadsleden stemden met dat voorstel in.

De maatregelen in Onderbanken maken deel uit van stap twee uit het afvalbeheersplan 2014-2020 van de lokale inzamelaar Rd4. In 2016 en 2017 werd in Landgraaf al een succesvolle pilot gedraaid met het verlagen van het serviceniveau voor restafval. Onderbanken is reeds een diftargemeente en zal gelijktijdig met de frequentieverlaging het tarief voor restafval en het vastrechttarief verhogen. De gemeente verwacht dat door verbeterd scheidingsgedrag de gemiddelde burger per saldo echter minder zal gaan betalen.